Svetlik napovedal interni nadzor nad honorarji

Rektor Ivan Svetlik meni, da razkritje Supervizorja o visokih honorarjih v visokem šolstvu ni bilo zakonito.

Objavljeno
24. marec 2015 17.26
Ivan Svetlik na novinarski konferenci, kjer so govorili o spremenjenem predlogu novega Zakona o visokem šolstvu v Ljubljani 15.aprila 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je na novinarski konferenci danes napovedal, da bo v nekaj tednih odredil interni nadzor tam, kjer so zaznali izplačila izjemno visokih honorarjev. Nekatere notranje slabosti, ki jih je izpostavil tudi Supervizor, pa bodo odpravili v najkrajšem možnem času, kar so sicer zapisali že v letnem programu dela.

Svetlik je na novinarski konferenci, ki so se je udeležili tudi dekani vseh 26 članic, pojasnil, da ljubljanska univerza zaposluje več kot 5600 oseb. Univerza se financira primarno iz javnih sredstev, pri čemer je glavni vir ministrstvo za izobraževanje. »To predstavlja temeljni steber našega financiranja. S tem bi morali zagotoviti financiranje izvajanja izobraževalnega procesa na prvi in drugi stopnji študija,« meni rektor.

A visokemu šolstvu, kot je opozoril, že četrto leto zapored padajo sredstva za izvajanje programov, kljub temu, da so uvedli dodaten, peti letnik, število zaposlenih pa so zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ morali zmanjšati za šest odstotkov. Za ohranitev kakovostnega študija so zato po Svetlikovih navedbah morali pridobivati dodatna neproračunska sredstva, ki jih je bilo samo lani 68 milijonov evrov in večina honorarjev, ki jih je nedavno razkrila aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor, je bila izplačanih iz teh sredstev, je poudaril Svetlik.

Dodal pa je, da so članice hkrati pravne osebe takrat, ko poslujejo na trgu, in zato v veliki meri v tem pogledu uživajo avtonomijo znotraj univerze.

Ponovil je sicer stališče univerze, da razkritje Supervizorja o visokih honorarjih v visokem šolstvu ni bilo zakonito in da so navedeni podatki netočni, saj vključujejo tudi druga izplačila, ki ne bi smela biti v Supervizorju.