Svetniki niso uslišali vodstva MOM

Svetniki preprečili drugo obravnavo proračuna mariborske občine, vrednega 119 milijonov evrov.

Objavljeno
19. februar 2014 19.38
tre_maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Večina mestnih svetnikov je na današnji seji preprečila drugo obravnavo letošnjega proračuna mariborske občine. Vodstvo slednje bo zdaj pripravilo čistopis predloga proračuna, vrednega 119 milijonov evrov, drugo branje pa naj bi prišlo na vrsto v marcu.

Da je bilo za sprejetje letošnjega proračuna Mestne občine Maribor (MOM) danes zelo malo možnosti, je bilo jasno že pred začetkom seje. V več svetniških skupinah (SDS, Županova lista, SD, Lista za pravičnost in  razvoj, Lipa) so namreč že prej najavili, da ne bodo podprli tega predloga proračuna. »Mi imamo argumente, samo morate nam dovoliti, da  jih podamo,« je na današnji seji svetnike nagovoril direktor mestne  uprave Marko Žula. A večina mestnih svetnikov ga ni uslišala in je  izglasovala umik proračunske točke z dnevnega reda.

Največ pomislekov okrog proračuna je bilo slišati zaradi velikega razkoraka med prihodki v predlogu, ki je bil potrjen v prvem branju, in gradivu za drugo branje. Slišati je bilo tudi očitke o prenapihnjenih  prihodkih, svetnike pa je zmotilo še načrtovano 8-milijonsko zadolževanje. Ob tem so se nekateri danes strinjali, da sploh ni bilo podanih razlogov za sklic izredne seje, ki tako ni bil v skladu s poslovnikom.

»Jaz se zavzemam, da sejo izpeljemo,« je sprva še vztrajal župan Andrej Fištravec. Vendar na koncu iz tega ni bilo nič. Po sestanku z vodji svetniških skupin je župan povedal, da bodo sledila posvetovanja o proračunu, prvo srečanje bo v ponedeljek. »Do takrat bo mestna uprava pripravila nek čistopis glede na amandmaje, ki so prispeli. Naša skupna želja je, da to drugo branje čim prej zaključimo v rokih, ki so mogoči, to pomeni še v marcu,« je dejal Fištravec.

Tokratni proračun MOM je sicer prvi, ki ga je v celoti pripravila ekipa novega župana Fištravca. Slednji je pred dnevi zatrdil, da je proračun investicijsko naravnan, saj da gre več kot tretjina sredstev za nove naložbe.