Svetniki v četrtek z vetom nad okoljski zakon

Zakon o varstvu okolja: v drugo bo v državnem zboru potrebnih 46 glasov.

Objavljeno
08. marec 2016 19.09
Protest pred DZ
Polona Malovrh
Polona Malovrh

"Zakon o varstvu okolja (ZVO) se vrača v poslanske klopi," napoveduje državni svetnik Matjaž Švagan.V četrtek bo državni svet (DS) na njegovo pobudo oziroma na predlog komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj na izredni seji odločal o odložilnem vetu na ZVO. V petek je ZVO na predlog vlade podprlo 44 poslancev državnega zbora.

V primeru ponovnega odločanja bo morala zakon podpreti večina - vsaj še dva več ali 46 poslancev. "Zanimivo bo videti, kako se bodo odločili zasavski poslanci, ki bodo tokrat v vlogi jezička na tehtnici," pravi Švagan. Zasavje v državnem zboru zastopa pet poslancev SMC, SD, ZL in Desusa.

Ne samo v Anhovem in v Zasavju, zaradi dikcije ZVO, kot so jo podprli poslanci, bi lahko skrbelo vse državljane, so prepričani okoljevarstveniki. Že ustava določa takšno opravljanje gospodarske funkcije, ki ni v nasprotju z javno koristjo - zdravim okoljem. ZVO to pravico tepta zlasti na območjih cementne industrije - Anhovega in Zasavja. DS je spremembe ZVO pred časom že zavrnil z argumentom, da cementarne postajajo sežigalnice odpadkov, prst v Mežiški dolini in Celjski kotlini pa je po besedah ministrice za okolje Irene Majcen, izrečenih na plenarni seji DS februarjua, nepopravljivo onesnažena za nekaj bodočih generacij.

Na vladi, ki si od novega ZVO obeta več tujih investicij in prilivov v blagajno, trdijo, da nova dikcija odpravlja administratitvne ovire in ne znižuje bistveno okoljskih standardov.

DS, nasprotno, vztraja, da mora biti Slovenija zainteresirana za strožje okoljske predpise od veljavnih v EU, saj razen turizma Slovenija nima veliko izbire za razvoj. Turizem pa potrebuje zdravo okolje.