Svetovni dan živali 2011: za odgovornejše lastništvo mačk

Predlani v slovenskih zavetiščih 5000 potepuških mačk. Tisoč so jih usmrtili zaradi poškodb ali bolezni.

Objavljeno
03. oktober 2011 16.42
Posodobljeno
03. oktober 2011 16.58
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Veterinarska uprava Slovenije (Vurs) je letošnji svetovni dan živali (4. oktober) zaznamovala z novo akcijo osveščanja o pomembnosti odgovornega lastništva živali. V okviru akcije Moja žival, moja odgovornost opozarjajo tokrat predvsem na vse večjo problematiko nenadzorovanega širjenja mačje populacije.

Promocija odgovornosti lastnikov živali sega sicer v leto 2008, ko je Vurs izpeljala vseslovensko oglaševalsko kampanjo »Moja žival, moja odgovornost«. Letošnja akcija »Sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke« je torej nadaljevanje omenjene kampanje, s katero želi veterinarska stroka seznaniti lastnike mačk, kako pomembno je nadzorovano razmnoževanje njihovih živali za vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja in dobrobiti živali.

Veterinarska uprava je v ta namen naročila televizijski oglas, ki ga bodo v tem mesecu brezplačno predvajale vse televizije z nacionalno pokritostjo. Oglas je v dobrodelnem sodelovanju z Vurs izdelalo podjetje NuFrame.»Sporočilo oglasa temelji na dejstvu, da ima nenadzorovano razmnoževanje mačk pomemben negativen vpliv na dobrobit živali, saj se s tem veča število potepuških mačk, za katere je v povprečju slabše poskrbljeno, kot za lastniške mačke,« poudarjajo na Vursu ob dejstvu, da postaja vprašanje potepuških mačk v Sloveniji čedalje bolj pereče.

Po njihovih podatkih se je v letu 2009 znašlo v slovenskih zavetiščih kar 5000 potepuških mačk, le majhen delež teh (0,5 odstotka) je bilo vrnjenih lastnikom, 20 odstotkov jih je dobilo nove lastnike. Več kot 60 odstotkov živali je bilo v skladu z zakonodajo steriliziranih oz. kastriranih in vrnjenih v okolje, od koder so bile odvzete, skoraj 20 odstotkov oz. okrog tisoč potepuških mačk pa so zaradi bolezni ali poškodb usmrtili.

Sterilizacija mačk in kastracija mačkov sta veterinarska posega, s katerima je mogoče preprečiti nenadzorovano rast mačje populacije. Zato je v slovenski zakonodaji določeno, da je treba mačko pred oddajo ali izpustitvijo v okolje sterilizirati. Ta ukrep se že izvaja, saj občine, ki so po zakonu o zaščiti živali odgovorne za skrb za zapuščene živali, v sodelovanju s svojimi zavetišči skrbijo za dosledno izvajanje tega določila.

Podobno pa bi morali bolj pogosto ukrepati tudi lastniki živali, saj so kot odgovorni lastniki v skladu z določili zakona o zaščiti živali dolžni preprečiti nenadzorovano razmnoževanje svojih živali. Zaradi promocije omenjenih posegov so z Vursa pozvali slovenske veterinarske organizacije, da lastnikom v oktobru za ti dve storitvi nudi določene ugodnosti. Številne od njih so se že odzvale in bodo svojim strankam nudile določene ugodnosti. Kot pojasnjujejo pa se mnoge veterinarske organizacije podobnih akcij sicer lotevajo tudi v drugih obdobjih leta.