SVIZ: Ravnatelji izsiljujejo učitelje

Ravnatelji po besedah SVIZ zmanjšujejo pravice iz delovnega razmerja prek individualnega soglasja zaposlenih.

Objavljeno
04. november 2013 10.36
S. M., šolstvo
S. M., šolstvo

Na nekaterih šolah ravnatelji zahtevajo od zaposlenih individualna soglasja za ukrepe, ki znižujejo ravni posamezne pravice ali zaostrujejo posamezne elemente delovnega razmerja, so danes opozorili predstavniki Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Kot je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik Sandi Modrijan, je SVIZ ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala že sredi oktobra opozoril na novo problematično prakso delodajalcev (ravnateljev), ki pridobivajo oziroma tako rekoč individualno izsiljujejo soglasja za zmanjšanje posameznih pravic iz delovnega razmerja.

Po njihovem je nesprejemljivo, da delodajalec zaobide običajen dogovor z reprezentativnim sindikatom in od vsakega zaposlenega posebej zahteva, naj s podpisom potrdi, da se strinja z njegovim ukrepom.

Pri takšnem ravnanju gre, kot trdijo v SVIZ, za poskuse izločitve reprezentativnega sindikata kot socialnega partnerja na ravni zavoda in za poskuse nesprejemljivega osebnega pritiska na zaposlenega, da sprejme znižanje ravni posamezne pravice ali zaostritev posameznega elementa delovnega razmerja.

Na eni od ptujskih srednjih šol, denimo, se je primerilo, sporočajo v SVIZ, da je ravnateljica po tem, ko sindikalna zaupnica in sindikat nista sprejela njene sporne interpretacije za izplačilo regresa za prehrano, ki ga je samovoljno vezala na štiriurno prisotnost na delovnem mestu, zahtevala, da se zaposleni z individualnimi podpisi opredelijo do njene - sporne - odločitve.

Izsiljevanje individualnih soglasij od zaposlenih, ko gre za vprašanja, povezana z delovnim časom, in izločanje sindikata iz dogovarjanja o teh vprašanjih, ki se je v zadnjem času pojavilo tudi v več ptujskih osnovnih šolah, je za SVIZ povsem nesprejemljivo.

Delavec je v odnosu do delodajalca tudi sicer šibkejša stran, prisiljevanje k individualnemu odločanju pa ga potisne v povsem podrejen položaj.

Vse opisano je prav tako v nasprotju z načelom participativne demokracije, kot je opredeljena v dokumentih Evropske unije, v nasprotju s Konvencijo o varstvu pravice do organiziranja in postopkih za določitev pogojev zaposlitve v javnem sektorju, v nasprotju z 10. členom Zakona o delovnih razmerjih in Kolektivno pogodbo za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

SVIZ od ministra pričakuje, da bo ravnatelje in ravnateljice opozoril na problematičnost njihovega ravnanja in tako prispeval k zmanjšanju možnosti za konflikt, do katerega bo prišlo, če bi se takšna praksa nadaljevala in širila.