Table zavrnili, ker Koroška menda ne obstaja

Označitev regije: DRI vlogo za zamenjavo regijskih tabel zavrnil, ker je Koroška "samo tržno ime", ne pa regija.

Objavljeno
01. april 2015 10.37
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Dravograd – Ko so koroške občine hotele zamenjati stare, razpadle in manjkajoče table, ki ob cestah označujejo regijske meje, so od državne družbe za razvoj infrastrukture dobile odgovor, da to ni mogoče, ker koroška regija ne obstaja. Po pol leta prepričevanja bodo table le lahko zamenjali, a jih bo moral izdelati določen koncesionar, postaviti pa VOC Celje, kar bo strošek potrojilo. V DRSI (nekdanji DRSC) zahtevajo še tehnični elaborat in terenski ogled lokacij, odločajo pa celo o vsebini napisov.

Zgodbo o koroških tablah bi danes zlahka kdo zamenjal za prvoaprilsko potegavščino, a je, kakorkoli neverjetno se že sliši, resnična. Ob cestah, ki vodijo v regijo, je pred petnajstimi leti na regijskih mejah odbor za turizem pri gospodarski zbornici postavil pozdravne table s takratnim geslom »Koroška, barvitost dolin«. Po poldrugem desetletju so table odslužene, zanemarjene, razpadle, ponekod počečkane, drugje jih niti ni več. »To so table, ki nikakor ne služijo kot pozdrav obiskovalcu ob vstopu v regijo, temveč so naša sramota,« pravi Primož Vodovnik iz Regionalne razvojne agencije (RRA) Koroška. »Nesprejemljivo je, da ostane tako še naprej,« meni Vodovnik, s čimer se strinja tudi dvanajst koroških županov. Sklenili so, da bodo table zamenjali z novejšimi, ki bodo poskrbele za dostojen prvi vtis ob vstopu v regijo.

Z birokrati se dajejo že več kot pol leta

Predstavljali so si, da bo naloga zelo preprosta: table, ki že stojijo, zamenjati z enako velikimi z novim logotipom in pozdravom. Vendar niso pričakovali državne birokracije, ki se je v tem primeru res izkazala. Za zamenjavo tabel se z državo pogajajo že od julija lani. »DRSC je po dolgih pogajanjih našo vlogo z banalnimi razlogi zavrnila,« pojasnjuje Vodovnik.

Čeprav zakonodaja dovoljuje table, ki označujejo vstop v regijo, so v državni Družbi za razvoj infrastrukture (DRI) Korošcem prošnjo za njihovo zamenjavo zavrnili s pojasnilom, da v Sloveniji regije ne obstajajo: »Skladno s pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah obravnavano vsebino ni mogoče umestiti med prometno signalizacijo, saj regije niso zakonsko opredeljene in se ime 'Koroška' uporablja kot tržno ime. Iz navedenega vzroka imena 'Koroška' ni mogoče dodati drugi prometni signalizaciji.« Predlagali so, naj table z napisom Koroška postavijo v naseljih, a to ne bi imelo nobenega smisla ali sporočilne vrednosti in bi povsem zgrešilo namen.

Trikrat dražje, kot če bi jih postavili sami

Korošci so nato s pomočjo VOC in navajanjem veljavne zakonodaje dokazovali, da regija obstaja. »DRI, DRSC in ministrstvo za infrastrukturo so po pol leta podajanja žogice končno prišli do stališča, da je table mogoče postaviti na način, kot smo ga predlagali,« pravi Vodovnik, a pri tem država postavlja nekaj ključnih zahtev: table lahko izdela samo od države certificirano podjetje, postavi pa jih lahko samo koncesionar (VOC), ki bo za postavitev 11 tabel zaračunal 12.000 evrov, skupni strošek pa bo 17.000 evrov ali trikrat toliko, kolikor bi jih stala zamenjava, če bi lahko sami izbrali izvajalce.

Za očitno izjemno zahtevno zamenjavo tabel bodo morali izdelati še tehnični elaborat za statiko ter projektno dokumentacijo, iz DRSI pa si bodo v začetku tega meseca prišli ogledat vse lokacije zanje. Vtaknili so se celo v grafično podobo. V RRA so želeli uporabiti novo celostno grafično podobo regije (logotip, ki simbolizira zeleno naravo, les, tri doline in prijaznost), a je po besedah direktorice RRA Karmen Sonjak »DRSC, zahtevala, da na tablah ne sme biti dodatnih napisov kot na primer Dobrodošli«. Naporna pogajanja glede vsebine še potekajo, v DRSI pa so še napovedali, da bodo spotoma, ko bodo na ogledu lokacij, preverili še, ali imajo občine vsa dovoljenja za postavitev občinskih tabel, ki označujejo meje občin.