Tadej Špitalar z občine odhaja med "graščake"

RRAZ s sedežem v Graščini startala danes, 1. marca; obetajo se štiri nova delovna mesta.

Objavljeno
01. marec 2016 17.17
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Tadej Špitalar je od 1. marca s soglasjem občinskih svetov vseh treh zasavskih občin vršilec dolžnosti direktorja Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRAZ). Pred njim je velik izziv: postaviti na noge novo zasavsko razvojno institucijo v javni lasti. Mandat je dobil za eno leto.

Špitalar, predsednik trboveljske SMC, ostaja do dneva registracije RRAZ oziroma do podpisa pogodbe za novo delovno mesto z vsemi tremi zasavskimi župani, poklicni trboveljski podžupan in občinski svetnik. Naslednji na listi, ki ga bo nadomestil v svetniških klopeh, je Boris Moškon, ki je v mandatu Bogdana Baroviča vodil občinsko upravo, zdaj pa je bančni uslužbenec.

Špitalar, ki v teh dneh pri notarjih že ureja vse potrebno za registracijo RRAZ, pričakuje, da bo novo funkcijo tudi fizično lahko prevzel najkasneje v dveh tednih. RRAZ bo imela sedež v Zagorju, v nekdanji upravni zgradbi Rudnika Zagorje v zapiranju Graščini; v 60-odstotnem deležu jo bo sofinancirala država, razliko bodo zagotavljale trboveljska, zagorska in hrastniška občina, štela pa bo vsaj štiri zaposlene.

Po strankarskih zapletih okrog tega, kdo bo prevzel RRAZ, so Špitalarja "doma" podprli soglasno. Prva kandidatka za to mesto, ki pa je obupala, preden je prestala "zaslišanja" na občinskih kviazih, je bila sicer Tina Naglič - z liste trboveljske županje Jasne Gabrič.

Nekaj pomiselkov o tem, da Špitalar nima zadostnih referenc za vodenje RRAZ oziroma še posebej za črpanje evropskih sredstev, so imeli zagorski svetniki, ki so ga želeli, preden dvignejo zanj roko, spoznati v živo. "Prišel bi," je rekel za Delo, "a me niso vabili na sejo." Podporo je kljub temu dobil.

S tem so Zasavci končali večmesečno agonijo z rojevanjem RRAZ, ki bi morala delati že dva meseca. Špitalar je pomisleke Zagorjanov zavrnil, češ da povsem brez "evropskih referenc" vendarle ni, da pa si bo prizadeval na RRAZ zbrati močno strokovno ekipo, ki tovrstna znanja ima. Delo agencije bo nadzoroval osemčlanski svet, od teh bo šest članov iz občin, med njimi trije direktorji občinskih uprav: Urša Poznič Goršek, Rudi Medved in Jani Kraner.

Ali bo imela Jasna Gabrič poklicnega podžupana tudi po Špitalarjevem odhodu, še ne ve. Pravi, da si bo vzela čas za premislek.