Takaczeva Hranilnica je ponovno oživela

Murskosoboški TIC so preselili v eno najlepših zgodovinskih stavb v mestu

Objavljeno
18. januar 2016 16.45

Murska Sobota - Včeraj sta župan mestne občine MUrska Sobota Aleksander Jevšek in direktorica soboškega Zavoda za kulturo, šport in turizem Brigita Perhavec v Slovenski ulici 41 v Murski Soboti odprla nove prostore soboškega turistično - informacijskega centra, ki so ga poimenovali Hranilnica prekmurskih dobrot.

Lastnica ene najlepših zgodovinskih stavb v Murski Soboti, Nova Ljubljanska banka, je namreč konec lanskega leta skoraj vso hišo predala v brezplačni najem mestni občini. Ta je prostore v nadstropju dodelila v uporabo Pomurski turistični zvezi, tabirniškemu rodu Veseli veter, gledališkemu društvu Pisani mehurčki, Fotoklubu Murska Sobota, v pritličje pa je iz neprimernih prostorov preselila turistično informacijski center, ki je razširjen s prodajalno izdelkov prekmurskih rokodelcev, lokalnih vin in prekmurske kulinarike. V nadstropju sta prostore dobili tudi podjetji Domania in Pira.
Stavba, ki je že nekaj let bila prazna in je NLB ni uspela prodati, je bila dograjena leta 1908 po načrtih soboškega arhitekta Ladislava Takacza in po naročilu Hranilnice južne Železne županije. Je lep primer mehke madžarske secesije, bila pa je tudi ena od dveh prvih nadstropnih stavb v takratni mestni Glavni ulici. Njena ponovna oživitev je po besedah soboškega župana Jevška prvi korak mestne občine k ponovni oživitvi mestnega središča, saj bodo vsi brezplačni najemniki morali vsak mesec pripraviti po en javni dogodek v ali pred stavbo. Jevšek je dejal tudi, da bo mestna občina stavbo nekoč morda tudi odkupila.