Takšnih dogodkov, kot je bil izolski, ne moremo preprečiti

Nova policijska pooblastila: lahko policiji zmanjšajo varnostno tveganje ali pa gre za zlorabo dogodka v Izoli?

Objavljeno
26. avgust 2016 17.45
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Zadnji tragični primer v izolski bolnišnici poskušajo na svoj mlin speljati tako zdravniki kot policisti. Prvi želijo odsloviti ministrico, drugi si želijo več pooblastil. Medtem ko policijski sindikalisti pravijo, da je treba zaradi novih težjih oblik kaznivih dejanj posodabljati tudi opremo in pooblastila, penolog opozarja, da gre pri zahtevah za zlorabo tragedije v svoj prid.

V zadnjih dveh letih so pri svojem delu umrli vsaj štirje policisti, ki so jim življenje nasilno odvzeli državljani. Poleg nedavnega tragičnega izolskega dogodka, v katerem sta nastradala zdravnik in policist, je letos življenje izgubil tudi policist Damir Golobič, ki ga je v Brežicah zabodel pokojni nemški državljan. Lani poleti je med vožnjo na intervencijo življenje izgubil Igor Mauser, saj je vanj na Ižanski cesti namerno trčil Samo Tadin, ki ga zdaj čaka 30 let v zaporniški celici. Leto prej je življenje izgubil Damjan Kukovič, ki je med rednim nadzorom prometa ustavil nepripetega vojaka Dušana Petrovčiča; ta ga je ustrelil v glavo. Storilec se zdravi na psihiatrični kliniki.

Ne večja, temveč sodobna pooblastila?

Trendi za policiste niso spodbudni, zato se postavlja vprašanje, kako te tragične primere preprečiti oziroma vsaj zmanjšati tveganja zanje. Zaradi povečevanja števila napadov na policiste, v obeh policijskih sindikatih napovedujejo, da ne bodo več popuščali pri uveljavitvi dogovorjenih pravic, novih pooblastil in zaposlitev.

                                                     Radivoj Uroševič, foto: Blaž Samec/Delo

Prav glede sprememb na področju policijskih pooblastil se zapleta, pravi Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, predvsem zaradi pripomb varuhinje človekovih pravic, informacijske pooblaščenke in nekaterih ministrstev.

»Kolegi želijo delo opravljati zakonito, predvsem pa varno, in vztrajali bomo, da bomo dobili ne nova, ne večja, ampak sodobnejša pooblastila in predvsem sodobnejšo opremo, ki zaščiti tistega, ki izvaja nalogo, in tistega, proti kateremu se ta izvaja. Moramo se zavedati, da so bile palica, puška in pištola uvedene pred dvesto leti. Nenehno se pojavljajo nove oblike kriminalnih dejanj in orožij, zato je treba tudi opremo posodabljati,« je jasen Uroševič.

Policisti so notranje ministrstvo že leta 2015 seznanili z zahtevami in ministrstvo se je z nakupi strinjalo. Gre za zaščitne srajce in jopiče pa tudi paralizatorje, ki jih v nekaterih državah že uporabljajo, pri nas pa vsakič znova naletimo na birokratske ovire, dolgotrajno javno naročanje in dolgotrajne zakonodajne postopke.

Uroševič pravi, da se ne ukvarjajo s tem, ali so nova policijska pooblastila res potrebna – uporaba dronov, snemanje registrskih tablic, zbiranje biometričnih podatkov – saj gre za strokovna vprašanja. Vendar zahtevajo, da je za varnost policistov, ki skrbijo za varnost drugih, dobro poskrbljeno.

»Nekdo, ki bo moral zaradi vas skočiti v reko, mora znati vsaj plavati in imeti pogoje za plavanje, sicer je nesmiselno, da vas poskuša rešiti neplavalec,« je slikovit. Dodaja še, da tragedije ne izkoriščajo, ampak se bojijo, da si dogodki sledijo tako hitro, da jih bodo prehiteli. Če smo imeli do zdaj takšne dogodke enkrat na leto, se nam zdaj dogajajo že vsak mesec, in samo upamo lahko, da se ne bodo pogosteje.

Lahko spremenimo ves svet, psihopati bodo ostali

Dragan Petrovec
, penolog z Inštituta za kriminologijo na Pravni fakulteti UL, je do novih pooblastil zadržan. Tako kot se strinja z ministrico za zdravje, da ni nobene povezave med čakalnimi vrstami in okrutnim dejanjem, ki da ga je storila psihopatska osebnost – ta bi lahko napadla kogar koli, ki bi ji stopil na žulj – meni, da povezave med dogodkom in položajem policistov ni.

                                                     Dragan Petrovec, foto: Roman Šipić/Delo

»Če bi na vseh področjih iskali sistemske spremembe, lahko spremenimo ves svet, psihopati pa bodo ostali enaki. Tragičnih smrti štirih policistov, ne bi mogli preprečiti z ničimer.«

Poudarja, da ne gre za to, da ljudje ob takšnih dogodkih ne bi bili občutljivi, vendar tovrstnih tragedij ne moremo preprečiti s predlagano zakonodajo o policijskih pooblastilih, ki je v marsičem sporna.

Ti dogodki po njegovem mnenju »služijo za zlorabo tistim, ki zagovarjajo nujnost teh novih ukrepov in pravzaprav te dogodke zlorabljajo.«