Takšnih posod pri nas še niso našli

Natančno izdelane glinene posode stare približno 3000 let.

Objavljeno
28. avgust 2015 23.11
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Lancova vas na Dravskem polju – Arheologi, ki iščejo zgodovinska pričevanja na trasi prihodnje avtoceste med Draženci in Podlehnikom, so odkrili štiri posebne posode, kakršnih doslej na slovenskih tleh še niso našli. Čemu bi lahko bile namenjene, še niso ugotovili. Dobro se je ohranila le ena, druge tri pa so razbite. Z izjemo zemlje v njih ni bilo ničesar dodanega ali shranjenega.

Posebnost trebušastih posod je velika luknja na njihovem dnu. Posode so ročno narejene iz gline in zelo natančno izdelane. Po prvem pregledovanju so jih uvrstili v pozno bronasto dobo, med letoma 1700 in 1500 pred našim štetjem, je povedal Matjaž Novšak iz sevniškega podjetja Arhej, ki skupaj z drugimi zasebnimi arheološkimi podjetji (Magelan Kranj, PJP arheologija Slovenska Bistrica, Arhos Brežice) opravlja predhodne arheološke raziskave na prvem delu avtocestne trase. »S posvetovanji s poklicnimi kolegi še nismo mogli ugotoviti, čemu bi takšne posode sploh lahko služile. Zato pričakujemo zanimive razjasnitve pri analizah in raziskavah izkopanih predmetov.«

Pod drobnogled šest hektarov

Poleg posod so prva izkopavanja razkrila še vrsto pričakovanih najdb – ostankov iz rimskega časa, ko je okolica takrat izjemno velikega mesta Poetoviona hranila njegove prebivalce. Našli so lesene ostanke podeželskih hiš pa tudi rimske vkopane jarke, s katerimi so v tistem času razparcelirali ravnico Dravskega polja. Po pogodbi z Darsom morajo v enem letu po izkopavanjih opraviti tudi vse preiskave najdenih predmetov in pripraviti podrobna poročila o najdbah.

Arheologi bodo na trasi AC med Draženci in Gruškovjem pregledali približno šest hektarov površin. Ker bo večina predhodnih izkopavanj na prvem delu opravljena do konca leta, bo na tej trasi imela delo večina slovenskih arheologov, že kmalu pa jih bodo na že preiskanih delih zamenjali težki gradbeni stroji. Izbrani gradbeni izvajalci za dobrih sedem kilometrov avtoceste – Pomgrad, Cestno podjetje Ptuj in CP Novo mesto – so velik del pripravljalnih del za začetek gradnje že opravili. Približno 1,8 kilometra od Dražencev, kjer so arheologi našli dragocene in izjemne posode, bosta zgrajena uvoz in izvoz na AC, ki se bo imenoval po bližnji Lancovi vasi. Prvi odsek AC do Podlehnika mora biti po pogodbi zgrajen do poletja 2017, vendar bo tudi potem na celotni 2300-kilometrski poti od Hamburga do Soluna ostalo še skoraj šest kilometrov dvopasovnice med Podlehnikom in Gruškovjem. Avtocesta jo bo po napovedih iz Darsa nadomestila do poletja 2018.