Tekma za prestiž pri vpisu lipicanca

Avstrija in Slovenija sta začeli postopek. Nosilka kandidature pri Unescu bo tista, ki ji bo uspel vpis v nacionalni register prvi.

Objavljeno
15. januar 2016 23.07
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Lipica – Kobilarna Lipica je danes na Slovenski etnografski muzej (SEM) naslovila pobudo za vpis tradicionalne reje lipicanca v Kobilarni Lipica v nacionalni register žive kulturne dediščine. Avstrija je enak korak storila že v sredo, nosilka skupne kandidature pa bo država, ki bo rejo lipicanca prva vpisala v nacionalni register.

Če bo SEM, ki je koordinator varstva slovenske žive kulturne dediščine, ocenil, da je predlog primeren za vpis v register, bodo skupaj s Kobilarno Lipica pripravili predlog vpisa, ta postopek pa bo, kot so nam pojasnili s SEM, končan predvidoma konec leta.

Vpis v nacionalni register žive kulturne dediščine je prvi korak za nominacijo štiristoletnih znanj in veščin reje lipicancev na svetovni seznam kulturne dediščine pri Unescu. »V sredo je enak korak naredila tudi Avstrija, vlogo za postopek nominacije skupne prijave vseh evropskih državnih kobilarn lipicanca pri Unescu pa bo oddala tista država, ki ji bo rejo lipicanca prvi uspelo vpisati v nacionalni register. Tako smo se dogovorili,« je pojasnil direktor Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, ki upa, da bo primat pripadel Sloveniji.

Predvidoma letos naj bi na nacionalni ravni rejo lipicancev zavarovali tudi Hrvati, k skupni nominaciji pa se bodo lahko pozneje pridružili še Madžari in Slovaki, ali bodo pristopili tudi Italijani, pa Bizjak ne ve. »Pripravili smo obsežno utemeljitev in razlago vseh postopkov in standardov klasične reje in vzreje lipicancev, obogateno tudi z video- in fotgrafskimi materiali, zato upamo, da bo potrebnih čim manj popravkov, da bi bil nacionalni postopek čim krajši,« je pojasnil Boštjan Bizjak.