Termin gradnje odlagališča za jedrske odpadke neznan

Druga Janševa vlada je na obisk v Posavje prišla pospešiti projekte prve Janševe vlade.

Objavljeno
24. oktober 2012 16.50
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice/Krško - »Začrtane posavske projekte iz mandata vlade 2004-2008 želimo pospešiti,« je ob začetku današnjega obiska vlade v Posavju in Zasavju dejal minister za delo Andrej Vizjak.

»Tu govorimo o projektih, kot je izgradnja spodnjesavskih hidroelektrarn. Menim, da je veliko vprašanje tudi izgradnja hidroelektrarn na srednji Savi, kjer želimo presekati nastalo blokado. Potem je tukaj tudi tretja razvojna os,« je dejal Vizjak.

Med velikimi projekti prve Janševe vlade je bila tudi izbira lokacije nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Lokacija v bližini krške jedrske elektrarne je bila določena leta 2009, a nato so dela zastala.

Odlagališče jedrskih odpadkov

»Do konca leta pričakujemo dokončno revizijo invest programa s strani ministrstva za infrastrukturo in zeleno luč za nadaljevanje postopkov, ki jih bo vodila agencija za radioaktivne odpadke,« je dejal minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič: »Datuma začetka izgradnje si ne upam napovedati.«.

Bogovič pričakuje, da bodo v Krškem v prihodnosti odložili tako slovenske kot hrvaške jedrske odpadke. A ker se sosedi do konca obratovanja Jek ni potrebno odločiti, kje bo odložila svojo polovico odpadkov, obstaja možnost, da Slovenija odlagališče prične graditi sama. Izgradnja dveh odlagališč v dveh državah je ocenjena na 180 odstotkov stroškov izgradnje skupnega odlagališča.

Med možnimi scenariji izgradnje odlagališča bi kilovatno uro električne energije najmanj obremenila varianta, po kateri bi začetek izgradnje prestavili za desetletje v prihodnost. Bogovič te možnosti ne podpira, saj je višina sredstev zbranih v skladu za razgradnjo Jek odvisna od razmer na finančnih trgih. Neuradno pa marsikoga skrbi dejstvo, da sta v preteklosti tako politično desno kot levo obarvani upravi sklada z zbranimi sredstvi razpolagali na sumljiv način, zaradi česar se obetajo burni sodni postopki.

Pomoč države posavskima občinama

Ob izbiri lokacije za odlagališče je Krška občina podpisala protokole, od katerih si obeta 32 milijonov evrov državne pomoči. Trenutno so aktualni trije protokoli oziroma državna pomoč v višini deset milijonov evrov : širokopasovno omrežje, obvoznica Krško in komunalno omrežje.

V Krškem si lahko zaenkrat obetajo le dobra dva milijona evrov za investicijo v optično omrežje, izpolnitev ostalih državnih obvez iz protokolov pa je vezana na pridobitev gradbenega dovoljenja za odlagališče.

Če v Krškem še čakajo na državne milijone, so v Brežicah danes podpisali pogodbo o nrezplačnem prenosu 10 vojaških stanovanj na občino. S tem in dodatnimi 200.000 evri bo ministrstvo za obrambo izpolnilo svoje obveznosti do občine zaradi negativnih vplivov vojaškega letališča Cerklje ob Krki.

V Brežicah bodo stanovanja namenili za družine v socialni stiski, trenutno je na listi za tovrstno pomoč 40 prosilcev. Ministrstvo ostaja lastnik 46 vojaških stanovanj v občini.

Tokom dneva bodo predstavniki vlade v Sevnici razpravljali še o tretji razvojni osi, ob petih popoldan pa se bodo ob prenatrpanem urniku in okrnjeni (polovica ministrov in premier bodo v Zasavju) srečali s predstavniki regijskega gospodarstva in politike.