TEŠ 6 na polno, delavci na pol

Koritnik je sindikate in svet delavcev za 11. marec pozval na skupno posvetovanje o oblikovanju meril za ugotavljanje presežnih delavcev.

Objavljeno
03. marec 2016 17.35
Brane Piano
Brane Piano

Šoštanj − V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) 377 delavcev čaka na razplet spora med direktorjem Armanom Koritnikom ter sindikatom in svetom delavcev. Koritnik je v ponedeljek sindikate in svet delavcev obvestil, da bo do 1. aprila dal odpoved 234 delavcem in 59 delavcem ponudil novo pogodbo o zaposlitvi. Odveč bi bilo 175 zaposlenih. Koritnik za časopis teh številk ni potrdil, saj da se s socialnimi partnerji še dogovarja. Ti pa so včeraj napovedali zaostrovanje, če ne bo upošteval zakonov in veljavnih pogodb.

Nalogo, da v Tešu začnejo prestrukturiranje, kar bi pomenilo tudi izgubo delovnih mest, sta že predlanskim od lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne, dobila Koritnikova predhodnika Peter Dermol in Matjaž Eberlinc. Koritnik je zdaj ugriznil v kislo jabolko, zaradi načina in izvedbe pa se mu obetajo protiukrepi.

Direktor Teša je prejšnji teden zaradi neobratovanja blokov 4 in 5 (B4,B5) nekaj delavcev poslal na čakanje in na zboru delavcev zagotovil, da ne bo odpuščal. Teš je letos dobil dovoljenje za občasno delovanje B4, ni pa se lotil 15 milijonov vredne prilagoditve B5 strožjim okoljevarstvenim predpisom, čeprav so lani še objavljali razpise za nakup naprave za čiščenje izpustov.

»Dograditve B5 letos ne bo, saj so prodajne cene elektrike nizke, investicijskih sredstev pa ni,« nam je pojasnil Koritnik. Teš je lani posloval z izgubo in ta je načrtovana tudi letos, Koritnik pa pravi, da za B4 in B5 ne potrebuje več toliko delavcev.

Koritnik je sindikate in svet delavcev za 11. marec pozval na skupno posvetovanje o oblikovanju meril za ugotavljanje presežnih delavcev. V sredo je povedal, da po pridobitvi dovoljenja za delno obratovanje B4 sicer urejajo še dogovore z bankami, ki morajo s tem soglašati, da pa bodo do nadaljnjega imeli proizvodnjo le v bloku 6 (B6), obeh plinskih turbinah in občasno v B4. To da ne spremeni dejstva, da nizka cena elektrike in previsoka cena premoga ne preneseta sedanjih stroškov dela. Pa tudi, če in ko se bodo morda lotili modernizacije B5, bodo dela trajala leto dni. V najboljšem primeru bo torej petica zunaj proizvodnje še dve leti.

»Prizadeval si bom, da bi ohranili čim več delovnih mest,« nam je zagotovil Koritnik, na drugi strani pa je sindikat obvestil o »predvidoma 175 presežnih delavcih«, a tega za časopis ni hotel potrditi. »Skupaj s socialnimi partnerji moramo pretehtati ves postopek in prizadeval si bom za dogovor. Ta trenutek še ni jasno, katera delovna mesta bodo ostala, katera bomo prilagodili, da ne bomo potrebovali toliko zunanjih izvajalcev ter koliko delavcev bo sprejelo nove ponudbe in koliko jih bo vzelo odpravnine,« je dejal.

A odpuščanje v Tešu ne bo preprosto. Predsednik Sveta delavcev Teša Janez Ramšak je Koritnika opozoril, da je odločitev o presežkih sprejel brez soglasja sveta delavcev. Če je ne bo preklical, bodo vsi postopki nezakoniti in svet delavcev bo moral ukrepati. Da je odločitev nezakonita in neutemeljena, pa je včeraj Koritnika opozoril tudi predsednik sindikata in stavkovnega odbora v Tešu Danijel Tajnik in dodal, da je bil dogovor že dosežen. Delovna skupina poslovodstva in zaposlenih je 27. oktobra lani uskladila novo sistemizacijo in reorganizacijo delovnih mest, sedanji Koritnikov predlog pa je bistveno drugačen, ogroža delovne procese, proizvodnjo in tudi varnost in zdravje zaposlenih. »Zaradi nesprejemljivega in slabo narejenega akta o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest se ne moremo strinjati z ukinitvijo tako velikega števila delovnih mest in posledično z odpovedjo pogodb 235 zaposlenim,« je Tajnik sporočil Koritniku.