Tesnejše sodelovanje univerze in gospodarstva

Mariborska univerza je sklenila sporazum o sodelovanju tudi s poslovno cono Tezno.

Objavljeno
15. oktober 2015 16.37
TAM Durabus, 17.10.2013, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − S ciljem izboljšanja sodelovanja med akademsko in poslovno sfero sta rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar in direktor Zavoda poslovno proizvodna cona Tezno Gorazd Bende danes podpisala sporazum o sodelovanju med univerzo in cono Tezno. Kot je povedal Bende, so sporazum podpisali na podlagi ugotovitve, da dosedanje sodelovanje ni bilo na takšnem nivoju, kakršnega si oboji želijo.

»Spoznali smo, da eden brez drugega ne moremo, zato se moramo tesneje povezati,« je o povezovanju med cono Tezno oziroma gospodarstvom in univerzo dejal Bende. Pri tem je med možnostmi sodelovanja omenil prenos raziskovalnih dosežkov z univerze v podjetja (v coni Tezno deluje čez 200 podjetij). Z mariborske univerze pa so sporočili, da bosta univerza in poslovna cona Tezno združili komplementarna znanja in potenciale, ki jih želita udejanjiti pri skupnem razvoju in pripravi projektov, prijavi na evropske in državne razpise, izdelavi strateških razvojnih dokumentov in študij itd.

»Univerza v Mariboru se mora povezovati za dobro študentov, profesorjev in družbe. Moramo okrepiti sodelovanje z gospodarstvom, saj bomo le tako ustvarjali pravo dodano vrednost, našim študentom pa omogočili pridobivanje prvih delovnih izkušenj in tako izboljšali zaposlovanje mladih diplomantov,« je poudaril rektor Igor Tičar.

Mariborska univerza je od nedavnega prihoda novega rektorja doslej podpisala že vrsto podobnih pogodb o sodelovanju; med drugim tudi s Štajersko gospodarsko zbornico, z Mestno občino Maribor ter občinami Murska Sobota, Ruše in Zreče.