Težkometalni podaljšek zimske sezone

S koncertov še na Vogel in v Eko park hotel. Organizatorji se že dogovarjajo za festival prihodnje leto.

Objavljeno
20. marec 2017 22.41
Blaž Račič
Blaž Račič
Bohinjska Bistrica – V dvorani Danica v Bohinjski Bistrici se je včeraj začel Winter days of metal, prvi zimski festival težkometalne glasbe in nekakšen klon nadvse uspešnega festivala MetalDays, ki v Tolmin vsako poletje privablja več kot deset tisoč glasbenih navdušencev z vseh koncev sveta. Tudi za njegovega gorenjskega festivalskega brata organizatorji napovedujejo, da bo postal tradicionalen in da bo za nekaj dni podaljšal zimsko sezono v Bohinju.

Obiskovalcev festivala, ki so bolj ali manj vsi odeti v prepoznavna temna oblačila, ne moreš zgrešiti, je dejala Irena Tripič iz hotela Tripič v Bohinjski Bistrici in poudarila prijaznost gostov iz tujine. V hotelu so nastanjeni člani glasbenih skupin, je povedala. »Letošnji festival je šele prvi, zato naša pričakovanja niso velika. Organizatorji napovedujejo dolgoročno organizacijo festivala in upam, da se bo prijel in da bodo obiskovalci zapolnili proste namestitvene zmogljivosti v Bohinju v obdobju, ko gre h koncu tudi že zimska turistična sezona. Vsak takšen dogodek zunaj sezone je za nas velik plus, kar se pozimi še posebej pozna v zadnjih letih, ko smučišče Kobla ne obratuje,« je povedala Tripičeva.

Po besedah organizatorke Nike Brunet iz podjetja Artfest zamisel o zimski izdaji festivala še zdaleč ni nova, kljub temu pa je napovedala, da se bo med obiskovalci verjetno prijel šele v petih do desetih letih. Kot je povedala, se že zdaj dogovarjajo o ponovitvi prihodnje leto. Čeprav imajo s poletnimi festivali dolgoletne izkušnje, so pri organizaciji glasbenih prireditev pozimi pomembne razlike: med glavnimi je, da je precej težje angažirati glasbene skupine, saj so te na turnejah praviloma predvsem poleti, je dejala Nika Brunet. Poleg tega so v nasprotju s poletnimi festivali koncerti pozimi večinoma vezani na dvorane.

Radi bi, da festival dolgoročno uspe, je dejal Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj, ki je krajevni partner organizatorjev. Povedal je, da so po napovedi festivala prejeli le nekaj deset rezervacij za pakete, ki vključujejo tudi smuko na Voglu oziroma obisk vodnega parka v Eko park hotelu, njihovo število pa se do včerajšnjega začetka festivala ni bistveno povečalo. Na Voglu si glede na število prodanih paketov tako obetajo do 30 dodatnih smučarjev, je povedal Sandra Fiorelli s smučišča Vogel.

Organizatorji festivala na posameznih koncertih pričakujejo predvsem več dnevnih obiskovalcev iz Slovenije, po njihovem naj bi bilo pod odrom v dvorani Danica vsak koncertni dan približno 500 metalskih navdušencev. Nika Brunet upa, da bodo v petih letih priplezali do številke od dva tisoč do tri tisoč obiskovalcev na posameznih koncertnih večerih.

Vsak koncert prav pride, je o nastopu na festivalu dejal Grega Šujica - Šujo, član slovenske skupine Tomcat. Prepričan je, da je zimski festival dobra zamisel in da se bo v prihodnjih letih prijel med obiskovalci in rasel podobno kot poletni Metaldays, kjer so prav tako že nastopili in od koder imajo dobre izkušnje.