Notranjski Tic se bo z lojtrnikom zapeljal k jezeru

Vsako nedeljo bo s kosilom med 11. in 16. uro dežurala ena kmetija, na Ticu-lojtrnku pa bodo obiskovalci izvedeli, katera.

Objavljeno
29. april 2015 17.45
Lojtrnik
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Cerknica - Turistično informacijski center Notranjskega regijskega parka (Tic) se bo 
3. maja preselil na vstopno točko na Cerkniškem jezeru. Vsako nedeljo bodo tam vodene aktivnosti, interpretacija naravne in kulturne dediščine notranjskega parka, sodelovala bodo društva in turistične kmetije.

Turistično informacijski center (Tic) bo čez poletno sezono zapustil prostore na Taboru v središču Cerknice in se na lojtrniku odpeljal na jezero. »Obnovili in preuredili smo stari voz, lojtrnik, na katerem bo deloval Tic. Na njem bodo obiskovalci dobili informacije in gradiva, kupili domače izdelke in pridelke. Tic na Taboru je obiskalo le kakih tisoč turistov v letu, verjetno pa je obiska v parku tridesetkrat več. Voz bo stal na parkirišču na vstopni točki, kjer za zdaj ni nič razen zasebnega gostišča. Z mobilnim Ticem rešujemo položaj oziroma polnimo praznino,« pojasnjuje direktor zavoda Notranjski regijski park Matevž Podjed.

Dejavnosti 
z lojtrnika

S tem, ko se bodo zaposleni za začetek vsako nedeljo, sčasoma pa morda tudi ob sobotah, približali gostom, bodo ugotovili natančnejše število obiskovalcev notranjskega parka, predvsem Cerkniškega jezera, ti pa bodo iz prve roke obveščeni o dogajanju in o ponudnikih. Vsako nedeljo ob 11h 14h in 16h se bodo pri lojtrniku začele vodene aktivnosti, ob 12h bo odprt Jezerski hram v Dolenjem jezeru z maketo Cerkniškega jezera, ob 15h pa vodeni obiski Križne jame. Podjed je povedal, da so vzpostavili sistem »dežurnih« kmetij.

Vsako nedeljo bo s kosilom med 11. in 16. uro dežurala ena, na Ticu-lojtrnku pa bodo obiskovalci izvedeli, katera. Za zdaj so se vključile turistične kmetije Kontrabantar iz Dolenje vasi, Levar iz Dolnjega jezera ter gostilni Logar in Pri Stani iz Žerovnice.

»Naš cilj je s parkom povezati vse ponudnike. Sodelovali bomo s turističnimi vodniki in z notranjskimi turističnimi društvi,« pojasnjuje Podjed.

Ptice, čebele 
in sprehodi

Udeleženci majskih vodenih aktivnosti bodo lahko izbirali med ogledom velike in male Karlovice, splošno interpretacijo jezera, botaničnim izletom, opazovanjem ptic, sprehodom po čebelarski učni poti ali po jezerskem izročilu. Skupine bodo morale svoj obisk najaviti na telefonski številki 041 424 998.

Majski vrhunec prireditev na jezeru bo 24. maja v sklopu dneva parkov, na vprašanje, ali in kdaj se bo mogoče po jezeru zapeljati tudi s čolnom, pa je Matevž Podjed pojasnil, da bi ta dejavnost zahtevala večje infrastrukturne posege, možnosti za to pa proučujejo skozi pripravo občinskega odloka o plovbi po jezeru.