Tihi protest honorarcev (še) ni prinesel odgovorov

Pogodbeniki RTV Slovenija zavračajo reze, ki vodijo v prekinitev pogodb. Gre za več kot 500 posameznikov.

Objavljeno
12. november 2012 20.58
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana - Redna seja programskega sveta RTV Slovenija je minila v nekoliko drugačnem vzdušju. Prvič zato, ker je bil že sam prihod vodstva RTV in svetnikov na sejo nekoliko »otežen«, saj se je pred vhodom v dvorano zbralo kake tri ducate pogodbenih sodelavcev, in drugič zato, ker so prav ti nato poskrbeli, da je bila sejna dvorana bistveno bolj polna tokrat sicer nemih, sicer pa težko pogrešljivih programskih ustvarjalcev. S takšnim tihim protestom so želeli opozoriti na brezupen položaj, v katerem so se znašli.

S tem, ko vlada uresničuje svoje namero o znižanju RTV prispevka za deset odstotkov, je zdaj vse v rokah državnega zbora, ki bo o tem odločal v okviru zakona o izvrševanju proračuna. Če bo predlog podprt, se bo javni zavod soočil z zanj zelo hudimi posledicami »zategovanja pasu«. Prihodki bi se namreč, skupaj z oglaševalskim izpadov, znižali za 13 milijonov evrov. Ker se v fiksne stroške in stroške dela redno zaposlenih ne da bistveno posegati, bo tak rez najbolj prizadel produkcijo, honorarne sodelavce, pogodbenike. In to ne nekoč v daljni prihodnosti, temveč zelo kmalu - z novim letom.

Protest: tiho, a v opozorilo

»Dovolj imamo krivic. Znano je poročilo računskega sodišča, znana je pravna praksa delovnih sodišč - pravica je na naši strani! Danes smo zato tu, da opozorimo na te probleme, ki so pred nami,« je bil jasen Edi Mavsar, predsednik Sekcije samostojnih novinarjev na RTV, ki je danes nagovoril približno 35 pogodbenih sodelavcev, ki so se zbrali pred sejno dvorano, ki sprva niso smeli noter, a potem jim je vendarle uspelo, da so prisostvovali na seji. Te so, mimogrede, vedno odprte za javnost. Mavsar je nagovoril tudi svetnike. »Problem je v tem, da obstaja resen namen po prekinitvi pogodb, zato želimo opozoriti na svoj položaj,« je dejal Mavsar ter dodal, da je glede na ugotovitve računskega sodišča 250 sodelavcev, ki bo morali biti nemudoma zaposleni za nedoločen čas. »Gre za prikrita delovna razmerja, ki jih želimo postaviti v pravni okvir,« je še dejal Mavsar. Pojasnil je tudi, da bo zaradi načrtovanih rezov zaradi nižjega prispevka veliko ljudem pogodbe ne bodo podaljšane; vsega skupaj gre za več kot 500 posameznikov, ki so nepogrešljivi. Pogodbeni sodelavci so programskih svetnikom razdelili deklaracijo, s katero med drugih zahtevajo dostojno plačilo in pogodbeno varnost, ki bo primerna vlogi javne službe v demokratični družbi.

Filli: Niti PIN številke ne poznam!

Generalni direktor RTV Marko Filli je pojasnil, da so s sindikatom sklenili dogovor o zaposlovanju stalnih honorarnih sodelavcev ter da se ta dogovor izvaja, toda - kako zdaj naprej? »Jasno je, da ni mogoče v enem ali dveh letih rešiti te situacije, temveč je za sanacijo potreben večletni načrt,« je dejal Filli ter potrdil, da pogoje za uspešno tožbo izpolnjuje okrog 200 honorarnih sodelavcev.

Na očitke, da bi lahko v RTV poiskali še dodatne rezerve in da zato ni treba krčiti programa in odpuščati sodelavcev, pa je Filli nekoliko razburjen dejal: »Kogarkoli izzivam in mu jutri prepustim delo generalnega direktorja, če še kje najde kakršne koli rezerve. Praskamo po dnu!« Nato pa ponazoril: »Ne kupujemo, ne trošimo, ne potujemo. Očitajo mi, da zaposleni prejmejo darilo za rojstni dan. A to je USB ključek. Imam službeno plačilno kartico, a ne vem niti PIN številke. Morda sem jo trikrat uporabil letos,« je dejal direktor, ki je zdaj v precej zapletenem položaju: na eni strani so tu navodila računskega sodišča in honorarni sodelavci, ki bi jih na RTV morali zaposliti, na drugi strani pa varčevalni ukrepi, ki tega ne dopuščajo.

A pogodbeni sodelavci, ki zahtevajo, da vodstvo pristopi k rednemu zaposlovanju in začne spoštovati zakonodajo, pravijo, da ne bodo odnehali. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, napovedujejo niz akcij za zaščito svojih interesov, če bo potrebno tudi po sodni poti.