Tine Maze ne zanima hotel za en evro

Občina hotel oddaja brezplačno ali prodaja za simbolično ceno enega evra, a zanimanja ni.

Objavljeno
05. junij 2012 20.08
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Črna na Koroškem – Hotel Krnes, ki je v občinski lasti, je občina Črna z razpisom ponovno neuspešno poskušala oddati v brezplačen najem. Pogovarjali so se tudi s Tino Maze. Stavbo, ki je zaradi nujnega vzdrževanja veliko finančno breme, bi tudi prodali za simboličen en evro, a kupcev ni.

Županja Črne Romana Lesjak je povedala, da si je hotel prišel ogledat samo en potencialni najemnik. Za Krnes so se zanimali tudi Rusi prek moskovske mestne uprave in tudi ruskega veleposlaništva v Sloveniji, od koder so prišle informacije, da bi lahko poiskali ruskega investitorja, a Lesjakova meni, da od tega ne morejo veliko pričakovati: »Radi bi, da bi hotel prevzel nekdo, ki bi imel interes za razvoj turizma v Črni.« Tudi v razpis, ki je še odprt, so kot pogoj za brezplačen najem zapisali, da mora najemnik opravljati gostinsko in prenočitveno dejavnost ter poskrbeti za razvoj zimskega in letnega turizma, zahtevajo pa še petletni program dela, ki bi potrjeval, da bo najemnik zastavljeno tudi uresničil. Zadnji najemnik, podjetnik Aleksander Jug, tega ni storil, zato je občina najemno pogodbo z njim prekinila. »Pred najemom je obljubljal turistično dejavnost, nato pa je gostil le občinske klube in društva ob prireditvah ter domačine. Od tega si ne moremo obetati razvoja turizma,« pojasnjuje Lesjakova. Jug je bil najemnik v Krnesu od konca leta 2009.

Zdaj je hotel z dvema zvezdicama in 55 ležišči ter restavracijama s po 70 in 30 sedeži odprt le občasno. Županja pravi, da bi radi prostor vsaj delno izkoristili tako, da bi ga v času prireditev prevzel kateri od domačih gostincev. »Hotel je za občino velik strošek, saj moramo skrbeti zanj in ga pozimi tudi ogrevati, da ne nastane še večja škoda.« Prav ogrevanje je v Krnesu največja težava, saj je stara stavba brez izolacije, stroški so ogromni. V občini razmišljajo o prijavi na razpis za energetsko sanacijo, najraje pa bi hotel prodali, pa čeprav za en sam evro. Občina ga je namreč dobila po zakonu o lokalni samoupravi skupaj z dotrajanimi stanovanji, staro vojašnico, vzdrževati pa morajo še dva gasilska domova, tri podružnične šole, dva vrtca in osnovno šolo, kar je po županjinih besedah za občino s 3500 prebivalci prevelik finančni zalogaj.

Čeprav so hotelske sobe še v precej dobrem stanju, pa stavba poleg energetske sanacije potrebuje tudi temeljito prenovo, predvsem sanitarij in kuhinje, ki je tudi prejšnji najemnik ni več uporabljal, pač pa je hrano vozil od drugod. »Pogovarjali smo se tudi s Tino Maze, vendar do dogovora ni prišlo,« je dejala Lesjakova. »Hotel bi morali usposobiti vsaj čez poletje, velika škoda je, da ga ne znamo povezati v celovito turistično ponudbo in tržiti niti v času, ko v Črno prihajajo avtobusi potencialnih gostov.« Razmišljali so tudi o povezavi s hotelom na avstrijski strani Pece, pojavljale so se tudi zamisli o preureditvi v dom starostnikov ipd. »V tem primeru bi bilo konec razmišljanja o Črni kot o turistični točki,« meni županja.