Tisoč maškar na Istrski pustni povorki

Tako bogate istrske pustne povorke v Kopru še ni bilo.

Objavljeno
09. februar 2013 17.52
Pust v Kopru
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Udeležilo se je je 33 skupin in vozov, v njih pa več kot 1000 maškar. Kar dve uri trajajočo parado norčij, smeha, šal, karikatur, plesa in drugačnosti si je ogledalo več kot 10.000 ljudi.

Istrski kraji se ponašajo z večstoletno pustno tradicijo, saj so pustne šege in rituale v te kraje uvozili z Beneško republiko že v začetku 14. stoletja. Zmeraj pa so šeme na svoj način odražale duh časa.

V dolgi koprski karnevalski koloni so plesali kurenti, istrski štracarji in množica drugih pisanih kreatur. V istrski paradi norčavosti so po mnenju strokovne žirije (v kategoriji skupin) zmagale Valmarinke (tokrat so bile to Šavrinke, od katerih je vsaka na svojih plečih nosila moža).

Med vozovi pa je strokovno žirijo najbolj navdušila skupina Škiset PGD Hrvatini, ki je imela voz »Imali smo, ali nismo znali«, ki je z nostalgijo spominjal na dobre stare jugoslovanske čase.

Sicer pa so med zmagovalci bili tudi Koprski harlekini (Skupnost Italijanov Koper), skupina Mai kraja (ki je bila nekakšno nasprotje Majevskega konca sveta. Navdušili so cirkuški kolesarji, politiki, ki so se cvrli v peklu, gasilci, ki so gasili hud gozdni požar, pa druga skupina, ki si je nadvse želela »Kanadjera« za lažje gašenje gozdov, Pikapolonice, Marjetice s čebelicami, Vlak za Drugi tir, Bajkerji in seveda politika na sto načinov.

Ob 14. uri je šla pustna povorka šla tudi od Lucije do Portoroža.

Zvečer bodo ples v maskah pripravili tudi v piranskem gledališču Tartini, kjer so maškare povabili na obeležitev stoletnice režiserja Františka Čapa in njegovih filmov ter 200-letnice Giuseppe Verdija.