Tito na Sabotinu znova neti strasti in nemir

Skupina javnih osebnosti v napisu vidi žaljivo ideološko provokacijo, v sekciji Maj 45 trdijo, da ima zgodovinsko težo.

Objavljeno
17. april 2014 16.25
Posodobljeno
18. april 2014 09.00
Napis Naš Tito na hribu Sabotin nad Novo Gorico
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Solkan – 8. maja, ne predvečer dneva zmage, bo na Sabotinu že deseta tradicionalna baklada, kjer naj bi nebo razsvetlili s Titovim imenom. Za ta namen so primorski puntarji in sekcija Maj 45 novogoriškega območnega združenja borcev za vrednote NOB tudi že obnovili napis Tito, kar je v javnosti sprožilo veliko polemik in zanetilo marsikatero strast.

S posebno izjavo in podpisi se je namreč oglasilo več deset goriških javnih osebnosti s prvopodpisanim zgodovinarjem Renatom Podbersičem, ki so prepričane, da ponovno vzpostavljanje Titovega kulta ogroža krhko ravnovesje v slovenskem narodu.

»To neevropsko hujskaško početje usodno razdvaja slovenske ljudi na obeh straneh meje in ogroža obstoj našega naroda na tem področju,« so zapisali med drugim ter dodali, da ogorčeno protestirajo proti vsakršnemu propagiranju totalitarizmov in njihovih vodij.

»Poveličevanje komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, nosilca režima, zaradi katerega so bili ubiti in preganjani stotisoči, je nemoralno in nesočutno dejanje, ki nas izriva iz evropskega civilizacijskega kroga. Provokacija, ki se napoveduje, pomeni hkrati žalitev žrtev in prizadejanje novih bolečin svojcem ter vsem, ki so trpeli zaradi komunizma. Komu je potrebna ta ideološka grobost, ki razdvaja že tako razrahljano sožitje v slovenski naciji?« se sprašujejo podpisniki izjave.

Navajajo še, da gre za nedostojno in nehumano provokacijo, ki nima nobene podlage v slovenskem pravnem in ustavnem redu, pristojne organe pregona ter institucije pravne države pa pozivajo, da ustrezno ukrepajo in preprečijo nelegalni poseg v prostor na Sabotinu.

Darko Žnidarčič, predsednik sekcije Maj 45 novogoriškega območnega združenja borcev za vrednote NOB, pravi, da ima napis na Sabotinu zgodovinsko vrednost, saj tam neprekinjeno stoji vse od leta 1947, z izjemo obdobja pred nekaj leti, ko so ga vandali poškodovali.

»Ne vem, kako lahko ta napis koga moti. Če vprašate mene, je moteč spomenik v Grahovem,« pravi. Navaja še, da so člani sekcije in primorski puntarji zaradi napisa že nekaj časa deležni resnih groženj, tudi s smrtjo, o čemer je seznanjena tudi policija. Žnidarčič prav tako ne vidi ovir, da jim upravna enota ne bi izdala dovoljenja za baklado na Sabotinu, ki je napovedana za 8. maj ob 19. uri.

Naj spomnimo, da so napis Tito neznanci že leta 2004 spremenili v SLO. Marca leta 2005 so ga spet obrnili v Naš Tito, nekaj dni pozneje pa so ga, spet neznanci, spremenili v Naš Fido. Že naslednjega dne je spet pisalo Naš Tito. Od pomladi 2006 so se vojne z napisi nadaljevale, neznanci so namreč spremenili napis v Naš Tigr, pozneje pa spet v Naš Tito.