Tokrat je po Prekmurju dišalo v Prekmurju

Osmi festival prekmurske gibanice in prekmurske šunke

Objavljeno
09. september 2017 15.55
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Začelo se je že v petek zvečer na nabito polnem dvorišču soboškega gradu. Gourmet over Mura je obljubljal in tudi zares ponudil kulinarični dogodek, ki je bil preplet tradicije in sodobnega street fooda. Kodilova prekmurska šunka z ocvirki, hrenom in dodatki, Jezerškov hamburger s pečenico, Firbasova sestrična evropsko zaščitene prekmurske gibanice prleška gibanica, Rajhove dobrote in čez vse to vina Marof , Gjerkeš in Talaber s prekmurske in Steyer ter Krampač s štajerske strani Mure, za nameček pa Golarjevo Bevog pivo z avstrijske strani meje so bile dobrote, s katerimi hočejo v Društvu za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot Prekmurje in celo Pomurje prikazati kot zanimivo kulinarično turistično destinacijo. 

Danes čez dan je bilo dogajanje podobno, vse pa se je vrtelo okrog prekmurske šunke in prekmurske gibanice, od degustacij, prikazov priprave gibanice, do tekmovanja v ocenjevanju teže šunke in pravega tekmovalnega ocenjevanja prekmurskih šunk in prekmurskih gibanic. Seveda ob tradicionalni prekmurski in romski glasbi ni manjkalo ostalih kulinaričnih dobrot prekmurja z bogračem na čelu, v parku ob soboškem gradu pa so svoje izdelke in pridelke predstavljali in prodajali tudi številni prekmurski rokodelci in kmetije. Prireditev je bila tako vabljiva, da so gostje od drugod do zadnjega sedeža napolnili poseben vlak Slovenskih železnic, ki je v organizaciji Slovenskih novic ljubitelje Prekmurja in tukajšnjih dobrot dopoldne pripeljal iz Ljubljane. Obisk letošnjega Festivala prekmurske gibanice in prekmurske šunke se je s tem povečal za več kot petsto lačnih in žejnih, ki pa so jih gostitelji uspeli zelo hitro nasititi in napojiti.