Tolmin izbran za Alpsko mesto 2016

Objavljeno
23. september 2015 18.48
Prvi dan Metaldays 15. Tolmin,20,07,2015
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Tolmin je za dosedanja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja prejel naziv Alpsko mesto leta 2016. S trajnostno politiko pa namerava mesto, ki leži med rekama Sočo in Tolminko ter na stiku Soške doline, Baške grape in Idrijske doline, nadaljevati tudi prihodnje leto.

Kot so sporočili iz društva Alpsko mesto leta s sedežem v Nemčiji in tolminske občine, Tolmin dokazuje, da k uresničevanju načel trajnostnega razvoja stremi celotna regija. »Tolmin je žirijo prepričal tudi z uspešno krepitvijo alpske identitete lokalnega prebivalstva in kraja v kontekstu trajnostnosti in inovativnosti,« so dodali.

Zavedanje naravnih in kulturnih potencialov predstavlja enega od temeljev razvojne usmeritve Tolmina. To po pojasnilih žirije, ki je Tolmin izbrala za Alpsko mesto 2016, med drugim dokazujeta tudi uspešen, mednarodno priznan projekt repopulacije avtohtone soške postrvi in uvrstitev območja občine Tolmin v Unescov Biosferni rezervat Julijske Alpe, piše STA.

»Ekološko kmetijstvo in razvoj tradicionalnih oblik kmetovanja ustvarjata podlago za spodbujanje trajnostnega turizma in ustvarjanje novih priložnosti za mlade,« so poudarili.

Tolmin, ki leži na nadmorski višini 200 metrov in ima približno 11.400 prebivalcev, tako postaja tudi član tega vsealpskega združenja, ki si prizadeva za naravi prijazen in družbeno odgovoren razvoj alpskega prostora.

»Tolmin bo v sodelovanju z drugimi alpskimi mesti leta, gorskimi in okoljskimi organizacijami ter z lokalnim prebivalstvom naziv izkoristil za uresničitev več projektov na presečno temo zelenega gospodarstva in družbene odgovornosti,« so navedli.

Tolminski župan Uroš Brežan je ob tem poudaril, da želijo v Tolminu v tem letu preučiti in ustvariti nove možnosti podpiranja prebivalcev vseh starosti, predvsem pa mladih, pri uresničevanju njihovih lastnih pobud. Ob tem pa želi Tolmin tudi dokazati, da je mogoče ekološka in gospodarska prizadevanja spojiti tudi z družbeno odgovornostjo.

Mesta na območju Alp, ki gospodarske, okoljske in družbene interese skupnosti uresničujejo zgledno in v skladu z načeli enakopravnosti, kot to predvideva Alpska konvencija, se od leta 1997 pod budnim očesom mednarodne strokovne žirije potegujejo za naziv Alpsko mesto leta. Ta naziv predstavlja tako odlikovanje za uresničevanje k trajnostnemu razvoju usmerjene politike vsakokratnega mesta kot tudi spodbudo in odgovornost za nadaljevanje uresničevanja prizadevanj za zagotavljanje trajnostne prihodnosti.

Odlikovana mesta so povezana v okviru društva Alpsko mesto leta. Omrežje alpskih občin trenutno šteje 15 mest z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice.