Tolmin od države iztožil denar za šolo

Občina bo le dobila 2,3 milijona evrov nepovratnega evropskega denarja za energetsko sanacijo šolskega centra.

Objavljeno
22. marec 2014 10.37
*imo*TOPLOTNA IZOLACIJA-DELO&DOM
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Po dveh tožbah države in treh odločanjih na ministrstvu za infrastrukturo in prostor bo tolminska občina naposled le dobila 2,3 milijona evrov nepovratnega evropskega denarja za energetsko sanacijo tamkajšnjega šolskega centra. Gradnja se bo začela predvidoma v poletnih počitnicah.

Ministrstvo je pred letom dni prvič neupravičeno zavrnilo vlogo občine na razpisu za sanacijo stavb, ki so v lokalni lasti, češ da ni jasne razmejitve stroškov med osnovno šolo in gimnazijo. Občina je vztrajala, da je objekt v njeni lasti in da izpolnjuje preostale razpisne pogoje, zato je vložila tožbo. Upravno sodišče je pritrdilo Tolmincem in vlogo vrnilo v vnovično odločanje ministrstvu, ki pa jo je še enkrat zavrnilo. Sledila je nova tožba in novo opozorilo sodišča, naj ministrstvo upošteva pogoje, ki jih je razpisalo. Na koncu je to očitno zaleglo, zato bo občina pohitela z razpisom za izvajalca del, še pred tem pa se mora z infrastrukturnim resorjem dogovoriti o sofinanciranju projekta. Lokalna skupnost bo namreč primaknila še milijon evrov.

Z ministrstva so sporočili, da bodo denar za sanacijo zagotovili iz lastnih proračunskih postavk »tako kot vedno pri izgubljenih tožbah. Denar bo prihajal na občino po potrjenih gradbenih situacijah.« Tolminski župan Uroš Brežan je zadovoljen z izidom, a obžaluje izgubljena čas in energijo: »Škoda je že narejena, saj bo šola obnovljena leto dni pozneje, kot je bilo načrtovano. Upam, da bodo odgovorni raziskali, kako se je lahko zgodilo, da se zavrne projekt, ki je ustrezal razpisu.«