Toplice med krompirjevimi počitnicami bolje zasedene kot lani

Prevladujejo domači gostje, večina počitnikuje tri dni. Nekaj hotelskih sob je na voljo v Radencih in na Bledu.

Objavljeno
30. oktober 2013 16.02
jpo*Terme Radenci
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V slovenskih naravnih zdraviliščih je zasedenost med krompirjevimi počitnicami v večini primerov boljša kot lani. Prevladujejo domači gosti, od tujih pa Avstrijci, Italijani in Hrvati, večina pa se odloča za tridnevno počitnikovanje, so danes sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

V Termah Čatež pričakujejo v nastanitvenih kapacitetah Term Čatež na lokaciji Čateža, Mokric in v Aquapark hotelu Žusterna ter apartmajih Residence Marina v Portorožu dobro zasedenost. Zmogljivosti v drugi polovici tedna so že polno zasedene.

V času krompirjevih počitnic so Terma Dobrna polno zasedene. Največ jih bo obiskalo slovenskih gostov, sledijo jim gostje iz Avstrije, Hrvaške in Rusije.

V termah Dolenjske Toplice ocenjujejo, da bo povprečna zasedenost hotelov Balnea, Kristal in Vital med temi počitnicami več kot 70-odstotna, kar je 10 odstotkov bolje kot lani. Med 31. oktobrom in 3. novembrom pa so dolenjske terme popolnoma zasedene. Do zadnjega oktobrskega dne bodo prevladovale slovenske družine. Prve dni novembra pa imajo poleg Slovencev v gosteh tudi veliko Italijanov in Avstrijcev.

Hoteli v šmarjeških termah bodo zasedeni več kot 80-odstotno, kar je približno 12 odstotkov bolje kot lani. Rezervacije še prihajajo, največ gostov pa bo na oddihu med 31. oktobrom in 3. novembrom, ko bodo zasedene vse hotelske sobe. Gostje kažejo največ zanimanja za krajše, tridnevne jesenske pakete. V prvem delu počitnic bodo gostili največ domačih gostov, ki jim bodo sledili Italijani, Avstrijci, Rusi, Nizozemci in Estonci. V najbolj zasedenem obdobju pa bomo poleg domačih in italijanskih gostov gostili tudi Kazahstance, Nemce in Hrvate.

Zasedenost hotelov v Talasu Strunjan bo skoraj 100-odstotna, kar pomeni, da bodo dosegli opazno boljši rezultat kot v preteklem lanskem obdobju. Največ bo slovenskih gostov, na drugem mestu po številu nočitev so Italijani, sledijo Avstrijci in Rusi.

V obeh hotelih Thermane Laško prevladujejo slovenski gosti, od tujih pa bodo v gosteh tudi Italijani, Avstrijci in Rusi. Trenutno potrjene rezervacije s strani gostov predstavljajo 74-odstotno zasedenost hotelov, kar je 11 odstotkov boljše kot lani.

Počitniške destinacije Sava Hotels & Resorts so dobro zasedene. Skoraj popolnoma zapolnjene so prenočitvene zmogljivosti v termalnih središčih - v Termah 3000 in Termah Banovci. Več kot 90-odstotno je zaseden hotel Lipa v Termah Lendava, približno toliko tudi Grand Hotel Primus v Termah Ptuj. Nekaj hotelskih sob je še na voljo v Zdravilišču Radenci in v hotelih na Bledu. Prevladujejo domači gostje, med tujimi je največ gostov iz sosednje Avstrije.

V Termah Olimia imajo za 20 odstotkov več nočitev kot lani, v Termah Topolšica pa so zmogljivosti 90-odstotno zasedene.

V Termah Zreče pričakujejo zasedenost med 85 in 100 odstotki, kar je na ravni preteklega leta. Največ nočitev bodo ustvarili slovenski gostje (89 odstotkov), medtem ko bo med tujimi največ Italijanov, Avstrijcev in Rusov. Tudi tu se največ gostov odloča za tridnevne počitnice.