Topolšica bo preživela poletje

V ponedeljek dobili plače, prispevke bodo plačali, združevanje s Celjem odloženo.

Objavljeno
11. julij 2017 17.21
Brane Piano
Brane Piano

Topolšica – »Dosegli smo, kar smo želeli, ministrica za zdravje mora pripraviti analizo in predstaviti argumente za načrtovano združitev Bolnišnice Topolšica in Splošne bolnišnice Celje,« pravi predstavnica Civilne iniciative za ohranitev Bolnišnice Topolšica Marija Vrtačnik.

Sindikalistka v Bolnišnici Topolšica Suzana Platovšek je potrdila, da jim je vodstvo bolnišnice v ponedeljek brez dodatnega zadolževanja izplačalo plače in zagotovilo, da bo poravnalo tudi prispevke.

Vrtačnikova je zadovoljna zaradi petkove razprave na odboru za zdravstvo državnega zbora. Petkovškova pa obžaluje, da v razpravi o združitvi obeh bolnišnic odbor ni bil več sklepčen, a dodaja: »Javnost, mediji in poslanci zdaj vedo dovolj o problematiki in tudi, da brez izračunov ne bo šlo. Dve bolnišnici z minusi v bilancah pač ni mogoče z dobičkom združiti.«

Napovedana pripojitev Bolnišnice Topolšica k Splošni bolnišnici Celje je poenotila prebivalce Šaleške doline, ki so proti temu zbrali 17.000 podpisov, in lokalno politiko. Obravnavo na odboru za zdravstvo in nasprotovanje združitvi je zahtevala poslanska skupina SDS, v dolini ji nasprotuje območna organizacija SD ter svetniki in župani vseh treh občin – Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki. Ne nazadnje si sosednje bolnišnice na svoja ramena ne želi prevzeti niti direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc.

Sedanje stanje ni slabo

A tekoče finančno poslovanje Topolšice niti ni tako problematično, kot je pred dnevi velenjskim mestnim svetnikom pojasnjeval njen direktor Jurij Šorli. Od leta 1990 bolnišnica od ministrstva za zdravje za vzdrževanje objektov ni dobila niti evra, šele letos so jim pri plačah pomagali z 1,2 milijona evri.

Jurij Šorli Foto: Brane Piano/Delo

Zaradi slabega vodenja obnove bolnišnice v času njegovih predhodnikov so v Bolnišnici Topolšica zadolženi za 5,7 milijona evrov, a so hkrati med redkimi, ki letos ne bodo poslovale z izgubo, in sicer ker ima bolnišnica najmanj osebja glede na število pacientov.

»Od julija bomo brez težav tudi sami izplačevali plače in plačevali prispevke,« je napovedal Šorli. Med poletnimi počitnicami odločanja o združitvi ne bo. Desus je že pred časom dosegel umik z dnevnega reda vlade.