Tovarna zdravil Marifarm visi na nitki

Ena izmed rešitev za tovorno bi bila, da banka delno odplača svoje terjatve z unovčitvijo delnic Krke.

Objavljeno
14. maj 2014 21.56
Marifarm, 14.5.2014, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Maribor – Čeprav so za prihodnost mariborske tovarne zdravil Marifarm vsaj teoretično še vedno v igri različne možnosti, se kot najverjetnejša omenjata prisilna poravnava in celo stečaj. Veliko bo odvisno od morebitnega delnega poplačila kredita in pridobitve novega za tekoče poslovanje.

Danes se je sestal svet zavoda Mariborskih lekarn, ki nadzira tudi dve hčerinski firmi Lekarn, Farmadent (grosistični prodajalec zdravil) in Marifarm (tovarna zdravil). Medtem ko prva posluje pozitivno, ima Marifarm že dolgo hude finančne težave. V zadnjem času je bilo govora o različnih scenarijih zanj, od prodaje, vstopa strateškega partnerja, do prisilne poravnave ali stečaja.

Kot je po seji povedal član sveta zavoda Mariborskih lekarn Bogdan Čepič, o usodi insolventnega Marifarma tokrat še niso odločali, saj do prihodnje seje naslednji teden pričakujejo trdna zagotovila uprave, kako se bo podjetje lahko razdolžilo in od kod bo dobivalo sredstva za poslovanje. Marifarm trenutno vodita v. d. direktor Albin Turk, sicer direktor Lekarn, in prokuristka Romana Fišer.

Je pa bilo pred današnjo sejo sveta Lekarn slišati, da je najverjetnejši poskus prisilne poravnave, ki pa (sama) ne bi bila dolgoročna rešitev, temveč bolj kupovanje časa. Podobno meni predsednik sindikata delavcev Marifarma Tibor Sajko: »Menda so možni vsi scenariji, vključno s stečajem, a po mojem bodo z odločitvijo poskušali zavlačevati do lokalnih volitev.«

Ker je svet zavoda Lekarn vsem trem sindikalistom prepovedal udeležbo na njihovih sejah, hkrati pa so ukinili nadzorne svete v obeh hčerinskih podjetjih, so sindikalisti odrezani od informacij. »Vse odločitve sprejemajo tajno,« je opozoril Sajko, čeprav gre za podjetja v posredni lasti občanov Maribora.

V tovarni Marifarm, ki je stala kar 36 milijonov evrov, in so jo zgradili s kreditom, je ta čas blizu sto zaposlenih, podjetje pa ima vse od ustanovitve leta 2009 izgubo; podatkov za lansko leto še ni, leta 2012 pa je znašala 2,6 milijona. Kot je slišati, bi podjetje potrebovalo približno 1,5 milijona evrov svežega denarja, da sploh konča letošnje poslovno leto. Po neuradnih ocenah bi Marifarm moral na leto ustvariti od 8 do 12 milijonov prihodkov, če bi hotel tekoče poslovati pozitivno, pri čemer ni všteto odplačilo kreditov. Leta 2012 je Marifarm ustvaril slabih pet milijonov evrov prihodkov.

Podjetje bremeni za okrog 28 milijonov kreditov, pri čemer pa terjatve niso šle na slabo banko, temveč so ostale na NKBM, menda zato, ker jih ima ta dokaj dobro zavarovane (s hipoteko na objekt, 176.000 delnicami Krke in več kot dvomilijonskim poroštvom Farmadenta). Ena od rešitev bi menda bila, da bi banka svoje terjatve delno spremenila v kapitalski delež, delno odplačala z unovčitvijo delnic Krke, delno pa odpisala. Brez razdolžitve se bo Marifarm težko rešil pred stečajem, je slišati.

Ne izdelujejo, samo pakirajo

Velika težava Marifarma je tudi ta, da ni razvil praktično nobenega svojega produkta; v času pred gradnjo Marifarma je bilo govora, da bodo v njem tudi izdelovali generična zdravila, vendar iz tega ni bilo nič, v tovarni pa zdaj bolj ali manj le pakirajo zdravila. Pri povečanju poslov menda računajo na Lek in Krko ter na poslovno sodelovanje z Lekarno Ljubljana.

Na današnji seji sveta Mariborskih lekarn je bilo sicer v glavnem govora o poslovanju druge hčerinske družbe, to je Farmadenta. Ta farmacevtski veletrgovec posluje z dobičkom, ki pa bi lahko bil po mnenju nekaterih višji. Kot smo izvedli, svet zavoda danes ni potrdil finančnega plana Farmadenta za letos, med drugim zato, ker prej ni dobil revidiranega poslovnega poročila za lani in ker bi moral biti plan ambiciozneje zastavljen.