Tožba proti Sloveniji zaradi gum

Iz gramoznice odstranjenih le 2000 ton od skupno 42.000 ton gum. Ker odstranjevanje poteka prepočasi, so nas oglobili. 

Objavljeno
26. marec 2015 19.39
Odlagališče gum Kidričevo
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Bruselj – Evropska komisija je danes sporočila, da je proti Sloveniji vložila tožbo na Sodišču EU, ker Slovenija še vedno ni odstranila zelo lahko vnetljivih odpadnih pnevmatik v Lovrencu na Dravskem polju. Ministrstvo za okolje in prostor je po naših informacijah dan pred objavo komisije dalo predlog, da bi država za sanacijo v prihodnjih treh letih namenila 4,5 milijona evrov.

Z gumami v gramozni jami v Lovrencu se je ukvarjalo podjetje Albin Promotion, ki je pridobilo okoljevarstveno dovoljenje ministrstva za okolje, da gramoznico zasuje z zmletimi odpadnimi gumami pomešanimi z gramozom in vse prekrije z zemljo. Na odlagališču gum sta bila dva večja požara, je ugotovila tudi evropska komisija, inšpektorji so si podajali kljuke in okoljevarstveno dovoljenje ni bilo podaljšano oziroma izdano novo. Evropska komisija je oktobra 2012 Sloveniji dala prvi opomin, marca 2013 je sledil drugi. V mnenju je komisija zapisala, da mora država čim prej zagotoviti odstranitev odpadkov in njihovo pravilno obdelavo. Država je obljubila, da bo zadeva sanirana do konca letošnjega leta.

Ministrstvo za okolje in prostor je Evropski komisiji o zadevi nazadnje poročalo oktobra lani, ko so sporočili, da je iz gramoznice odstranjenih le dobrih 2000 ton od skupno 42.000 ton gum. Ker odstranjevanje gum poteka prepočasi, je komisija vložila tožbo proti Sloveniji.

Ali so na ministrstvu za okolje in prostor slutili, da se nekaj pripravlja, ni znano. Dejstvo pa je, da so prav v teh dneh predlagali vladi, da sprejme sklep, s katerim bi zagotovili 4,5 milijona evrov za odstranitev gum iz gramozne jame. Kazni iz Bruslja so namreč lahko zelo velike. Sodišče lahko določi pavšalni znesek, najnižji je trenutno okoli pol milijona evrov, lahko pa naloži dnevno denarno kazen, razpon je možen od 600 do okoli 36.000 evrov na dan.