Tožbo o azilnem domu naj sodišče zavrže

Mestna občina Velenje to predlaga v odgovoru na tožbo Civilne iniciative Velenje in odvetnika Cerjaka.

Objavljeno
13. januar 2017 11.51
Velenje
Brane Piano
Brane Piano
Velenje − Mestna občina Velenje je odgovorila na tožbo Civilne iniciative Velenje (CIV), ki jo zastopa odvetnik Radovan Cerjak, naj upravno sodišče razveljavi sklep, s katerim je občina 20. decembra zavrnila možnost referenduma o sklepih, s katerimi je mestni svet 29. novembra vladi postavil pogoje, pod katerimi so v Velenju pripravljeni sprejeti vzpostavitev azilnega doma.

»S sprejetim sklepom oziroma zahtevami se je občinski svet zgolj seznanil z namero države o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja, hkrati pa je s sklepom Vladi Republike Slovenije postavil zahteve v zvezi z vzpostavitvijo izpostave azilnega doma na območju Velenja. Odločitev o vzpostavitvi azilnega doma oziroma njegove izpostave, kot tudi odločitev o nastanitvi prosilcev za mednarodno zaščito, je v izključni pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, kot to določa 80. člen Zakona o mednarodni zaščiti,« je župan Bojan Kontič zapisal v odgovoru na tožbo.

Tožbo je občina prejela ob koncu leta 2016 po tem, ko je Civilni iniciativi Velenje zavrnila predlog za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o sklepih, ki po mnenju CIV ne odražajo resnične volje občank in občanov Velenja. Kontič in direktor občinske uprave Iztok Mori sta zavrnitev razložila z mnenjem ministrstva za javno upravo, da sporni sklepi ne predstavljajo splošnega akta, ki bi ga bilo mogoče izpodbijati z referendumom.

Zato je zdaj Mestna občina Velenje v odgovoru na tožbo CIV sodišču predlagala, da tožbo zavrže, saj niti odgovor Mestne občine Velenje Civilni iniciativi Velenje ni upravni akt, temveč gre zgolj za dopis, s katerim so CIV seznanili, da v konkretnem primeru ne gre za zadevo iz pristojnosti občine, o kateri bi lahko razpisali referendum.