Trboveljčani si lahko oddahnejo: podor je na vrhu precej stabilen

Prvega načrta sanacije ceste in pobočja se bo geološka stroka lotila konec tedna.

pon, 22.02.2016, 18:35

Vodstvi občine Trbovlje in Integrala Zagorje sta sprejeli dogovor o naslednjih dodatnih oziroma spremenjenih linijah avtobusnega prevoza do železniške postaje:

- Prvi jutranji avtobus bo od Komunale Trbovlje odrinil ob 4.25, da bodo uporabniki lahko ujeli prvi jutranji vlak iz Trbovelj v Ljubljano ob 4.45.

- Avtobus, ki običajno odrine od komunale ob 5.05, bo imel do preklica odhod ob 5.00 uri.

- Na novo sta uvedena dva termina odhodov avtobusa z železniške postaje ob 23.00 in 23.45 uri

- Ob sobotah bo avtobus od Komunale odrinil ob 6.10, zadnji pa bo peljal z železniške postaje v mesto ob 14.30.

Geologi na vrhu odloma večstotonske skalne gmote, ki je v soboto zjutraj po tristometrskem pobočju po grobih ocenah pririnila vsaj še sto kubikov zemljine, niso našli nobene posebno nevarne labilne skale. Trboveljčani si lahko oddahnejo, sanacije južne vpadnice se bodo delavci lotili predvidoma v tednu dni. Nezadovoljstvo zaradi zaprte ceste pa že narašča ...

Geolog Mišo Ribičič je skalni podor tudi izmeril: od mesta odloma pa do vrha je nameril dvaindvajset, v širino pa še dvanajst metrov. Ob trinajsti uri so se na vrh pobočja podali alpinisti, da odstranijo manjše skalne bloke. "Na vsej trasi, po kateri so drsele skale, so glinasta tla, in na njih ležijo do pol metra veliki skalni bloki, ki jih je treba odstraniti," je pojasnil Ribičič, "sicer bi bili prevelika nevarnost za delavce, ki se bodo lotili odstranjevanja materiala in skal."

Prvega načrta sanacije ceste in pobočja se bodo lotili konec tedna, prihodnji teden pa bi že lahko začeli odvažati material. Kam, še ne vedo. Skalni podor bodo sanirali pri vrhu, saj je cesta spodaj preozka, na sredi pobočja pa sanacija tudi ne bi bila mogoča.

Danes navsezgodaj so morali pri Lafargeu intervenirati policisti, saj je nekaj vročekrvnežev z osebnimi vozili hotelo izsiliti prevoz prek dvorišča tovarne do železniške postaje. Promet je začasno dovoljen le avtobusom in intervencijskim vozilom. Jezijo se tudi taksisti, ki ne morejo do potnikov na železniški postaji in občani, ki opozarjajo, da bi potrebovali avtobusni prevoz tudi za prvi jutranji in zadnji vlak iz Ljubljane. Vodstvi občine in Integrala sta se o tem popoldne že uspešno dogovorili.

Direkcija za infrastrukturo bo na cesti proti Zagorju poskrbela za dodatne ukrepe; med drugim bodo poskušali za avtobuse in tovornjake pojačati montažni most čez Kotredeščico.

 

Ob 17.30 uri so z direkcije za infrastrukturo sporočili, da so alpinisti že končali s čiščenjem terena in da bodo jutri ob 8. uri delavci koncesionarja z zasutega vozšča začeli odstranjevati nanose. Prve ocene o načinu sanacije in stroškov bodo znane v ponedeljek.

Prijavi sovražni govor