Trboveljske občine ne ganejo težave športnikov

Kulturna in športna društva pred izvršbo: Komunali se dolg povečuje,občina pa je našla denar le za Mladinski center.

Objavljeno
02. oktober 2015 00.30
pma_Mladinski center Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Kulturnemu društvu Svoboda in Zvezi športnih društev Partizan iz Trbovelj zaradi neplačanih računov za ogrevanje grozi izvršba. Rok za plačilo skoraj 49.500 evrov dolga bo Komunali potekel decembra. Na občini, ki je poravnala 23.000 evrov vredno »napako« Mladinskega centra, so jasni: društva naj nanjo ne upajo, ker ni njihova ustanoviteljica.

V Svobodi in Partizanu so tako globoko zabredli, da na pragu nove ogrevalne sezone ne vedo, ali bodo po decembru še lastniki objektov: kulturniki imajo v lasti dom Svobode, športniki pa stavbo Partizana, kjer je 20-odstotna solastnica Športna unija. Prvi Komunali dolgujejo 14.700, drugi 34.600 evrov. Na Komunali so pripravljeni počakati do decembra. Če do tedaj od dolžnikov ne bodo prejeli vsaj delnega poplačila, bodo zoper oba vložili izvršilni predlog z zaznambo na nepremičnini.

»Na delu naše nepremičnine se je izvršba že zgodila. Dolžniki smo najmanj od leta 2010. Vsako leto se dogovarjamo z občino, kako poravnati obveznosti. Posluha ni. Ko pride december, pride tudi klic s Komunale. Doslej so bili dokaj prizanesljivi. Niso nas še pustili na mrzlem. Če bodo tokrat vztrajali, bo še del premoženja padel pod hipoteko,« je razmere v ZŠD Partizan opisala predsednica, sicer rekreativka v društvu Športni raj Urška Kolar.

Usodno lastništvo stavb

Več sto Trboveljčanov - ljubiteljskih gledališčnikov, zborovskih pevcev in glasbenikov skupine Hiša v KD Svoboda ter športnih rekreativcev, namiznih tenisačev, kolesarjev in telovadcev Športnega raja v ZŠD Partizan - »tepe« odločitev preteklih vodstev, da ostanejo lastniki nepremičnin. Kot lastniki bi morali v nasprotju z drugimi občinskimi društvi, ki delujejo v prostorih, posredno ali neposredno v lasti občine, sami kriti tudi račune za ogrevanje. A niti tekočih obveznosti ne morejo poravnavati, kaj šele, da bi poravnali že pred leti zapadle račune. Partizan ima do Komunale za 34.600 evrov zapadlih obveznosti.

Od tega je samo letošnjega dolga za 9100 evrov, tožbeni znesek oziroma glavnica brez zamudnih obresti in sodnih stroškov pa znaša dobrih 25.500 evrov. Ta dolg je že zavarovan s hipoteko. Če letošnje obveznosti ne bodo poravnali, bo sledila nova izvršba. Na Komunali s Partizanom, enako kot z drugimi neplačniki, niso zadovoljni, pravi Iris Medvešek, pristojna za izterjave: »A Partizan ima vsaj premoženje, mi pa zavarovano terjatev.« Partizanova stavba je po zadnji cenitvi iz leta 2014 vredna 392.000 evrov. Torej je za hipoteke še precej rezerve.

»Stavba je nenehno zasedena: k nam prihajajo otroci z zavoda za šport, tu so plezalci. Občini smo predlagali, naj jo vzame v upravljanje. A smo izvedeli, da bomo morali posledice odločitve iz časov debelih krav, da ostanemo samostojni in ne gremo pod okrilje občine, nositi sami. Občina ne vidi, katere dejavnosti bi se lahko izvajale v zgradbi. Županja Jasna Gabrič pravi, da se bomo morali v Trbovljah, če tako nanese, navaditi živeti brez Partizana, tako kot smo se navadili živeti brez rudnika in termoelektrarne,« je zgrožena Kolarjeva.

Občina bo poskrbela za MCT

Letni prihodki Partizana znašajo okrog 12.000, dotacije občine okrog 7000 evrov, položnic pa je za več kot 20 tisočakov. Županja Jasna Gabrič na očitke o občinski politiki različnih vatlov odgovarja: »Partizan in Svoboda sta samostojni pravni osebi. Občina ni njuna (so)ustanoviteljica; njun dolg izhaja iz opravljanja njunih dejavnosti oziroma iz naslova komunalnih storitev. Pri MCT pa gre za projekt, sofinanciran iz državnih sredstev.

Ustanoviteljica MCT je občina, ki je tudi zagotovila sofinancerska sredstva za investicijo.« Naj spomnimo: skoraj 30.000 evrov dolga MCT državi izhaja iz neupravičenega uveljavljanja izdatkov ob gradnji hostla; od tega je občina namesto MCT vrnila dobrih 23.000, urad za mladino pa 6000 evrov.

V ZŠD Partizan se sprašujejo, ali je mogoče, da bo občina dopustila še eno hišo strahov sredi Trbovelj, v katero se utegne brez njenega posluha spremeniti Partizan.