»Trdnjave na Dobrči« zakon ne dovoljuje

Franc Stroj se brani z opozorili, da pravna država na deluje, razvoj na Dobrči pa da mu pomaga ohranjati delovna mesta.

tor, 07.08.2012, 21:00
Inovator ponovno zgradil raziskovalni laboratorij - Franc Stroj se brani z opozorili, da pravna država na deluje - Razvoj na Dobrči mu pomaga ohranjati delovna mesta

Dvorska vas - »Vsakršna gradnja v varovanem gozdu je prepovedana. Objekt na pobočju Dobrče v lasti podjetnika Franca Stroja je prava betonska trdnjava in tam ne more stati«, je za Delo povedal vodja blejske enote zavoda za gozdove Andrej Avsenek in se tako odzval na ponovno postavitev tako imenovanega raziskovalnega laboratorija.

Dovoljenja zavoda za gozdove za objekt na Dobrči Stroj ne more pridobiti, ker zakon ne dovoljuje postavitve takšnih objektov v varovanem gozdu, je povedal Andrej Avsenek. Zakon izjemoma dovoljuje le gradnjo objektov za raziskovanje gozda, je dodal.

»Zakoni za nekatere veljajo, za druge pa ne«

»Trdnjavo na Dobrči« so v inšpekcijskem postopku in ob pomoči policistov leta 2004 že porušili, ker je bila postavljena brez dovoljenj, vendar podjetnika in inovatorja Franca Stroja to ni izučilo. Zdaj se brani z ugotovitvijo, da pravna država v Sloveniji ne deluje in pravi: »zakoni za nekatere veljajo, za druge pa ne. Če veljakom ne paše, dovoljenja pač ne dobiš«, je izpostavil inovator, ki se, denimo, pozna tudi z aktualnim premierom Janezom Janšo, ki ga je s sodelavci obiskal leta 2005.

»Primoran sem delati na Dobrči, kjer so dobri pogoji za raziskovalno dejavnost«, je pojasnil, očitke, da je na Dobrči zgradil vikend, pa zavrača. Objekt se v celoti oskrbuje z energijo iz obnovljivih virov (veter, sonce). »Če se razvoj ustavi, je lahko ob delo 20 ljudi v podjetju«, je dodal Franc Stroj, ki že vse od leta 1998 želi pridobiti dovoljenja za postavitev laboratorija na Dobrči. Koliko denarja je porabil za gradnjo in opremo ni znal oceniti, dejal je le, da ima objekt zanj neprecenljivo vrednost.

Hišo varujeta šarplaninca

Na vprašanje kako, denimo, iz objekta odvaja odplake iz stranišča, je odgovoril, da stranišča na gori ne potrebuje in dodal, da potrebo opravi, tako kot lovci, v gozdu. Andrej Avsenek je še opozoril, da Stroj, ki je v okolici »trdnjave na Dobrči« namestil table z opozorili o prepovedi gibanja, krši ustavno pravico do prostega gibanja v naravnem okolju. Dva psa šarplaninca ima v »trdnjavi« zato, da nepovabljeni obiskovalci ne plezajo čez ograjo, je pojasnil Franc Stroj, medtem ko gibanja po gozdu obiskovalcem ne prepoveduje.

Za pojasnila glede inšpekcijskih postopkov, ki tečejo zaradi gradnje na Dobrči, smo že prejšnji teden na inšpektorat za energetiko, promet in prostor poslali vprašanja, vendar nam odgovorov do včeraj še niso poslali. Na inšpektoratu so pojasnili le, da so se minuli konec tedna selili na novo lokacijo in da zato odgovorov niso mogli pripraviti.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se