Trebanjskega župana se je lotila še protikorupcijska komisija

Komisija: vnovič izpostavljena problematika pomanjkanja pričakovane integritete funkcionarjev v nekaterih občinah.

Objavljeno
24. julij 2012 16.13
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Trebnje – Zaradi protizakonitih ravnanj bi morali župana Trebnjega Alojzija Kastelica razrešiti, a zato ni pravne podlage, so se na nedavno prvanomočno obsodbo župana zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja odzvali v protikorupcijski komisiji (KPK). S tem, ko je preprečil razpravo na nedavni seji občinskega sveta, je po mnenju KPK kot najvišji občinski funkcionar ravnal nedopustno.

Župan Kastelic se je na poziv opozicije k odstopu odzval z besedami, da mu niti na misel ne pride, da bi odstopil, v bran ga je vzel tudi trebanjski poslanec in nekdanji župan Mirne Peči Zvonko Lah (SDS), ki je za Delo dejal, da »če hočejo župani kaj narediti, morajo dostikrat hoditi po robu zakona in se odločati med gospodarnostjo in manjšo kršitvijo predpisov, saj so nekateri prav neživljenjski«.

V protikorupcijski komisiji so prepričani, da je s trebanjskim primerom obsojenega župana vnovič izpostavljena problematika pomanjkanja integritete funkcionarjev v nekaterih občinah in njihov brezbrižen odnos do etičnosti ravnanja ter ugleda, ki bi ga morali uživati in varovati pri svojem delu ter v javnosti. Komisjja opozarja na pomanjkljivo zakonsko ureditev, ki bi, podobno kot pri državnih organih, omogočala razrešitev lokalnih funkcionarjev. Za to je odgovoren zakonodajalec, saj zakonsko ni uredil možnosti izreka nezaupnice oziroma odpoklica župana, podžupana ali občinskega svetnika v primeru njegovega nezakonitega početja. Tako zakonodajalec posredno dopušča razmah tovrstnih nedopustnih primerov, so prepričani v KPK.

Zaradi tega in podobnih primerov, s katerimi se redno srečujejo pri obravnavi sumov koruptivnih ravnanj in nasprotja interesov na lokalni ravni, bo komisija predlagala, da se v pravni red čim prej uvedejo mehanizmi, ki bodo v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj omogočali odpoklic lokalnih funkcionarjev.

Za komisijo je sporna tudi županova prekinitev seje sveta, ko je Alojzij Kastelic še pred sprejetjem dnevnega reda poklical občinsko svetnico Tanjo Cuder Udovič (DL) in kasneje še romskega svetnika Matijo Hočevarja, da se je nato rezultat glasovanja prevesil v njegovo korist. Da problem zbuja skrb, opozarjajo na KPK, kaže tudi nadaljnje ravnanje župana na seji, ko je ob glasovanju o drugi zadevi na Hočevarja vplival z navodilom, kako naj glasuje, ta pa je navodilu župana slepo sledil, glasovanje pa je bilo nato za župana uspešno.

V trebanjski opoziciji (Drot, SD, DSD in LDS) stališče KPK podpirajo. Občinska svetnica Špela Smuk (Drot) je povedala, da komisija očitno sledi dogajanju v Trebnjem, da pa zakonodaja žal dopušča takšne zlorabe, kakršne si privošči njihov župan. Župan Kastelic za Delo danes ni bil dosegljiv.