Trebanjski župan Kastelic ne namerava odstopiti

Trebanjski župan ne spoštuje niti sklepa občinskega sveta svoje občine.

Objavljeno
22. april 2014 12.36
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebnje – Čeprav so trebanjski občinski svetniki marca lani s sklepom svojega župana Alojzija Kastelica pozvali, naj zaradi obsodbe na pogojno kazen pol leta pred lokalnimi volitvami odstopi, se to ne bo zgodilo. Prvi mož občine se je namreč odločil, da sklepa občinskega sveta ne bo spoštoval.

Občinski svetnik Gregor Kaplan je na nedavni seji opozoril, da bi moral župan spoštovati odločitev občinskega sveta in odstopiti najpozneje 1. maja, saj bodo lokalne volitve oktobra. Toda župan Kastelic se je odločil, da bo razpravo oziroma sprejetje sklepa o svoji razrešitvi ali odstopu zadržal in posredoval v preverjanje pristojnemu ministrstvu.

Prepričan je namreč, da bi tam ugotovili, da bi bil takšen sklep nezakonit, saj občinski svet nima pravne podlage župana s sklepom pozivati k odstopu.

Dolg seznam grehov in obsodb

Kastelica smo hoteli vprašati, zakaj se je marca lani s sklepom občinskega sveta strinjal, zdaj pa je prepričan, da je nezakonit, vendar za nas ni bil dosegljiv. Župan je lani dvakrat tudi sam napovedal svoj odhod: po sprejetju proračuna in pozneje še po sprejetju občinskega prostorskega načrta. Oba akta so svetniki spravili pod streho, župan pa si je obakrat premislil.

Zaradi zlorabe uradnega položaja je Okrajno sodišče v Trebnjem junija 2012 Kastelica pravnomočno obsodilo na sedem mesecev zapora, s preizkusno dobo enega leta. Da je ravnal tudi koruptivno, ko je kot primernega kandidata kar sebe imenoval za člana senata za reševanje pritožb proti novomeškim policistom, ki so preiskovali županova kazniva dejanja, je septembra istega leta ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Župan je odgovoren le volivcem

Kastelic si je z izjavo, s katero je KPK obtožil koruptivnosti, nakopal kazensko ovadbo. Da bi se izognil sodnemu postopku, se je s tožilstvom dogovoril za odloženi pregon in v skladu z njim društvu Beli obroč lani nakazal 500 evrov. Julija lani je Okrožno sodišče v Novem mestu Alojzija Kastelica nepravnomočno obsodilo na 14 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Spoznali so ga za krivega zlorabe uradnega položaja in ponarejanja uradnih listin.

V službi za lokalno samoupravo pravijo, da zakon o lokalni samoupravi ne pozna instituta zaupnice oziroma nezaupnice. Župan je namreč voljen neposredno in tako odgovoren volivcem. Glasovanje na seji občinskega sveta pa je samo politični akt brez pravnih posledic.

V skladu z zakonom o lokalni samoupravi mandat županu predčasno preneha le, če je pravnomočno obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev. Občinski svetnik Gregor Kaplan je za Delo povedal, da župan sklepov občinskega sveta ne jemlje resno in da ga žalosti, ker mu nihče ne more stopiti na prste.