Tretja os nazaj v Braslovče

Vlada obnovila načrt za hitro cesto med Velenjem in avtocestnim priključkom Šentrupert v Savinjski dolini.

Objavljeno
19. marec 2015 09.44
Tretja os
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji odločila, da naj ministrstvo za okolje in prostor za izboljšanje prometne povezave območja Savinjsko-Šaleške regije z mednarodnimi prometnimi povezavami nadaljuje s pripravo državnega prostorskega načrta za državno cesto med avtocesto A1 in priključkom Velenje jug po optimizirani varianti F2-2.

Gre za pred leti popravljeno traso, ki od Velenja poteka mimo Šmartnega ob Paki, spremlja po levem bregu tok Savinje, ga v bližini Malih Braslovč nad Parižljami preči in se na avtocesto priključi v Šentrupertu v Občini Braslovče.

Za to traso se že vrsto let zavzemajo župani območja Saša, torej Šaleške doline in Zgornje Savinjske doline, odločno pa ji nasprotuje Civilna iniciativa Braslovče, v kateri dokazujejo, da je trasa predraga in da uniči preveč kmetijskih zemljišč.

Na vladi so kljub temu ocenili, da je bila prav ta trasa v študiji variant opredeljena kot najustreznejša, zanjo pa je bil že osnutek državnega prostorskega načrta in je v javnem interesu.

Ministrstvo za okolje in prostor mora zdaj javno razgrniti osnutek državnega prostorskega načrta in okoljskega poročila ter se skupaj z ministrstvom za infrastrukturo nato opredeliti do pripomb iz javne razgrnitve. Sledila bo izdelava predloga državnega prostorskega načrta in dopolnitve okoljskega poročila, pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora ter odločbe o sprejemljivosti vplivov plana. Postopek se bo zaključil s sprejemom uredbe o državnem prostorskem načrtu na vladi.