Tretji dnevni center za mlade na območju Škofje Loke

V Škofji Loki so za mlade zagotovili že tretji center, kjer lahko ustvarjalno preživljajo popoldneve.

Objavljeno
13. november 2013 15.02
Mladinski center Podlubnik
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka - Stand by me (Stoj ob meni), so mladi prepevali ob uradnem odprtju novega dnevnega mladinskega centra v Podlubniku. »Dvanajst, večina je osnovnošolcev, se jih je že vkjučilo v programe, ki potekajo od 13. do 19. ure, pričakujemo pa tudi druge,« je povedala vodja Suzana Kocjančič.

Center Podlubnik je tretji dnevni center za mlade na območju Škofje Loke, ki je z delom, neuradno sicer, pričel pred enim mesecem. Prvi, Center Ω, deluje od leta leta 2007 v prostorih Centra za socialno delo (CSD) Škofja Loka, vanj je vkjučenih 70 mladih, sofinancira ga ministrstvo za delo in družino. Drugega, Blok na Trati oziroma v Frankovem naselju nasproti OŠ Cvetka Golarja, od leta 2011 vodi zavod Familija.

Center primerljiv s tistimi v Nemčiji ali Belgiji

Prostor za novi center, kjer so dobrodošli osnovnošolci in tudi srednješolci, ki jih zanima ustvarjalno preživljanje popoldnevov, po drugi strani pa jim je zagotovljena tudi učna pomoč, je prispevala občina, urejen pa je v nekdanji poslovalnici Gorenjske banke. »Res je skromen po površini – ima dobrih 40 kvadratnih metrov,« sta se strinjala direktorica CSD Ivana Košir Erman in župan Miha Ješe, toda bistvena je, kot sta dejala, prijetna notranjost, ustvarjalen in kakovosten program, ki se izvaja.

Prostorske razmere tega novega centra so primerljive s centri, kakršne imajo četrtne skupnosti v Nemčiji, Belgiji in na Danskem in kjer velja, da so bolj kot stene pomembne dejavnosti, ki se v njih odvijajo. »Tovrstni programi padejo ali rastejo zaradi posameznikov in v Škofji Loki smo ponosni, da so v vseh treh centrih taki ustvarjalni ljudje,« je poudarila Ivana Košir Erman.

Program v centru, v katerem se, kot so povedali otroci, najraje igrajo, trenirajo pa tudi borilne veščine, ustvarjajo na delavnicah, delajo domače naloge in prepevajo, izvajajo strokovne koordinatorke CSD, plačuje pa ga občina. V prihodnje pa naj bi ga sofinanciralo ministrstvo za delo in družino.