Tretji vročinski val bo trajal skoraj dva tedna

V letošnjem juliju je bilo do vključno torka že 11 dni s temperaturo zraka 30 stopinj Celzija ali več.

Objavljeno
15. julij 2015 15.32
jsu-Vročina
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Letošnji tretji vročinski val se je že začel, vročina pa bo po napovedih vztrajala skoraj dva tedna, je za STA povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje. Prva polovica julija je razen na Primorskem in severovzhodu po podatkih agencije sicer rekordno vroča in od 2,5 do pet stopinj Celzija toplejša od povprečja obdobja 1981−2010.

Vročina se bo zdaj iz dneva v dan stopnjevala, najbolj vroče pa bo predvidoma v petek in soboto, ko naj bi temperatura zraka dosegla 36 stopinj Celzija, je dejal Gregorčič.

V ponedeljek in torek bo morda nekaj stopinj manj, vendar naj bi se vročina znova stopnjevala v drugi polovici prihodnjega tedna, je pojasnil Gregorčič. V Ljubljani je temperatura v torek ponekod že dosegla 30 stopinj, danes pa bo tako vroče po njegovih besedah povsod po nižinah.

Rekordni julij

»To bo precej dolgotrajen vročinski val, s katerim bomo verjetno presegli vse julijske rekorde glede števila vročih dni v Sloveniji,« je ocenil.

V letošnjem juliju je bilo do vključno torka že 11 dni s temperaturo zraka 30 stopinj Celzija ali več. Pričakujejo pa jih vsaj še kakšnih 12. »Tako bomo prišli na številko 23, kar bo pet dni več od do zdaj rekordnega julija 2006,« je povedal.

Vročinski val pomeni obdobje zaporednih dni s temperaturo 30 stopinj Celzija ali več. Vpliv vročinskega vala po Gregorčičevih besedah na začetku ni tako obremenilen kot po nekaj dneh vročine, ki se še stopnjuje.