Tretjič se je orjak prikazal pri Belih skalah

Zaščiteni in ljudem nenevarni morski pes meril najmanj osem metrov. Obiski orjakov v našem morju so pogosti. Zakaj?

Objavljeno
13. april 2016 19.46
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Izola – Našemu največjemu poznavalcu morskih psov Lovrencu Lipeju z Morske biološke postaje Piran kljub zelo mirnemu morju med Piranom in Izolo ni uspelo odkriti morskega psa orjaka, ki sta ga pred dnevi opazila ribiča. Čeprav o novih opažanjih orjaka nimajo podatkov niti na republiški upravi za pomorstvo v Kopru, Lipej dopušča možnost, da se še zmeraj zadržuje v našem morju oziroma v Tržaškem zalivu.

Orjaka (Cetorhinus maximus) sta v soboto na morju pri Belih skalah posnela športna ribiča Uroš iz Kopra in Rene iz Nove vasi. »Vračala sva se s športnega ribolova proti izolski marini in najprej mislila, da na gladini plava hlod. Med vožnjo nisva zaznala, da se tudi 'hlod' premika. Ko sva zaplula bližje, pa sva videla, da je nekaj živega,« je povedal Uroš. »Priplaval je k najini barki in zdelo se nama je, da naju opazuje. Ker je naš čoln dolg 7,2 metra, sva ocenila, da je bil dolg osem metrov. Sprva sva mislila, da gre za nevarno vrsto, potem pa sva po njegovem obnašanju spoznala, da je človeku nenevaren. Ves čas je držal široko odprta usta in lovil plankton. Sploh se ni bal čolna, kar 45 minut sva ga opazovala, on pa se ni bistveno oddaljil. Potem sva se midva naveličala in ga pustila, da je lovil naprej,« je povedal Uroš.

Največja riba v Jadranu

Pogosti obiski orjakov v našem morju potrjujejo domnevo, da je tukaj precej živalskega planktona. »Najraje se prehranjuje s planktonskimi rakci ceponožci,« je pojasnil dr. Lovrenc Lipej. Poleg tega so na njegovem jedilniku še ikre, jajca morskih živali in meduze.

Po Lipejevih besedah je to največja riba, ki živi v Jadranu, saj literatura poroča tudi o 15 metrov dolgem in štiri tone težkem orjaku, največji ulovljen pa je bil dolg 13,2 metra. »To je letos tretja uradna potrditev, da so orjaki stalno prisotni v Jadranu. Februarja so pri Kantridi na Reki na obali našli orjakovo truplo, kasneje pa so opazili še mladiča pri Gallipoliju ob južni italijanski obali.

Uradno doslej zapisanih opažanj orjakov v Jadranu je 110, največ, 12, so jih v Tržaškem zalivu opazili leta 2001 med 30. marcem in 2. majem,« je spomnil Lipej.

V Delu smo poročali, da so aprila 2001 uprizorili pravcato invazijo, saj se jih je v našem morju od deset do 12 nekaj tednov »mastilo« z bogatim planktonom. Več potapljačem je uspelo celo plavati z orjaki, velikimi od sedem do 12 metrov, jih fotografirati in posneti. Decembra 2014 pa je piranski ribič Rok Domnik v svojo mrežo nehote ujel dobra dva metra dolgega orjaka, najmanjšega doslej »opaženega« pred Piranom.

Očitno so ga privabili rakci

Znanstveniki Lovrenc Lipej, Alessandro de Maddalena in Alen Soldo pravijo, da se je število opažanj brezzobega morskega psa v Jadranu v zadnjih 15 letih zelo povečalo. Ker s široko razprtimi čeljustmi plava tik pod površino, kakor da bi se sončil, mu Angleži pravijo basking shark, zaradi slonjemu rilcu podobnega gobca pa mu v italijanščini pravijo squalo elefante. Šteje med ogrožene morske pse in je zavarovana vrsta.

Fitoplanktologinja dr. Patricija Mozetič z Morske biološke postaje je pojasnila, da je bilo februarja v morju več razbohotenj kremenčastih planktonskih alg, kar je najboljši pogoj za razvoj živalskega planktona. Tako obstaja velika verjetnost, da je bilo več tudi planktonskih rakcev, zaradi katerih veliki orjaki radi plavajo v tukajšnjem morju. Natančnejše analize, koliko je planktona v morju, bodo piranski biologi še opravili.