Trgatev se je začela

Pravijo, da bo letošnja bera količinsko povprečna, tudi zaradi štirih vročinskih valov, bo pa kakovost vin izjemna.

Objavljeno
24. avgust 2015 17.40
Iztok Umer, Koper
Iztok Umer, Koper

Koper - V vinogradu kleti Vinakoper med Lazaretom in Čamporami se je z obiranjem rumenega muškata uradno začela trgatev v slovenski Istri. Idealno zorjen muškat bodo v kleti predelali v mošt, prvi pa ga bodo lahko preizkušali Koprčani, saj bodo prvi sod letošnjega mošta dali na pokušino že to soboto na Pristaniški ulici nasproti koprske tržnice. V Vinakopru računajo, da bodo v lastnih vinogradih potrgali 4.200 ton grozdja, približno 500 ton pa naj bi ga odkupili od zasebnih istrskih vinogradnikov. V kleti naj bi pridelali približno 3,5 milijona litrov vina, 60 odstotkov rdečega in 40 odstotkov belega. Pravijo, da bo letošnja bera količinsko povprečna, tudi zaradi štirih vročinskih valov, bo pa kakovost vin izjemna.

»Kljub vročinskim valom, je vmes v juliju in avgustu pravočasno prišel dež, tako, da je grozdje enakomerno dozorevalo in se obarvalo. Tudi trta mora včasih trpet, da potem da vse od sebe in rodi kakovostno grozdje«," je pol v šali, pol zares dejal glavni enolog Boštjan Zidar in ni pozabil dodati, da ne glede na vremenske razmere, brez vestnih vinogradnikov in njihovih pridnih rok ne bi bilo kakovostnega pridelka. V vinogradih Vinakopra je prve grozde začelo obirati 50 trgačev, na višku trgatve v septembru se jim bo pridružilo še 100, približno polovico grozdja pa bodo pobrali s pomočjo dveh velikih obiralnih strojev, ki so jih nabavili že pred leti.