Trgovci s strahom pričakujejo zaporo

Prenova Glavnega trga: Podjetniki občini očitajo slabo obveščanje, župan pomirja.

Objavljeno
15. september 2017 23.45
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Pred začetkom 5,6 milijona evrov vredne obnove Glavnega trga se tamkajšnji trgovci in gostinci bojijo, da jim bo zaradi zapore v lokalih upadel promet. Območje bo namreč za eno leto postalo veliko gradbišče, kjer bo zelo otežena tudi dostava. Opozarjajo, da je lahko zaradi tega ogroženih skoraj 200 delovnih mest.

V ponedeljek bodo stekla pripravljalna dela, 25. septembra pa bodo večino Glavnega trga zaprli za ves promet. Župan Gregor Macedoni priznava, da bo »prenova terjala veliko potrpežljivosti in prilagodljivosti«.

V Zavodu Grem v mesto (GVM) opozarjajo na otežen dostop do 32 poslovnih subjektov in stanovanj. Bojijo se skromnega obiska v trgovinah in lokalih, še zlasti ob koncu leta, ko mestni trgi oživijo, manjši prihodki pa po njihovem lahko ogrozijo odplačevanje posojil in približno 200 delovnih mest.

Nadomestno parkirišče čez Krko

»Potek prenove je občina spremenila, saj že v začetku zapirajo dostop v mesto, kar so nam povedali šele pred kratkim. Nihče nas o ničemer ni obveščal, pa čeprav bo izvedba tega projekta bistveno vplivala na naše življenje in poslovanje,« pravi predsednica Zavoda GVM Jana Murgelj. Moteče je po njenem tudi to, da bo nadomestno parkirišče na drugi strani Krke v Kandiji, ki ni dostopno iz Žabje vasi, zaradi česar bi bilo treba postaviti krožišče.


Pravi, da bo parkirišče v najboljšem primeru za obiskovalce starega mestnega jedra iz vseh smeri dostopno šele v začetku novembra. Z občine so sporočili, da sta prometni ureditvi na obeh najbližjih križiščih na Kandijski cesti v postopku recenzije na direkciji za infrastrukturo. Podjetniki opozarjajo, da bi krožišče in parkirišče morali biti nared še pred začetkom obnove Glavnega trga, zato občinskemu vodstvu očitajo, da se je projekta lotilo nepremišljeno. Gorazd Gabrijel, direktor hotela Center, ki so ga odprli aprila, pravi, da pričakuje manjši obisk predvsem prehodnih gostov, ki se po naključju znajdejo v mestu. Čeprav so jim omogočili dostavo čez gradbišče, jih v hotelu skrbi, da se bodo arheološka izkopavanja in sama gradnja zavlekli.

Po prenovi bo po večjem delu Glavnega trga spet stekel promet, ki pa bo enosmeren, kar velja tudi za Kandijski most, po katerem se bo mogoče samo odpeljati iz mestnega jedra.