Trgovci zahtevajo predvidljivo in stabilno poslovno okolje

Na srečanju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom so izrazili podporo njegovim pogledom in predlogom.

Objavljeno
15. januar 2015 16.01
mpi*GZS
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo
Ljubljana − »Na Trgovinski zbornici Slovenije podpiramo ministra za gospodarstvo v njegovih pogledih in rešitvah, kot jih predlaga,« so poudarili slovenski trgovci po tem, ko so se srečali z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Z njim so se pogovarjali o ukrepih za izboljšanje poslovnega okolja in nadaljnji gospodarski razvoj Slovenije.

Trgovina je ena izmed najpomembnejših gospodarskih panog, saj ustvari kar 35 odstotkov vseh prihodkov ter zaposluje skoraj 19 odstotkov zaposlenih v gospodarstvu. Opaznejšega okrevanja po recesiji v tej panogi še ni videti, močno zaostaja za evropsko. V razdobju januar–oktober 2014 glede na isto obdobje leta 2008 so prihodki v slovenski trgovini upadli za 16,4 odstotka, v območju evra pa le za 3,2 odstotka.

Zato trgovci od vlade pričakujejo ukrepe, ki bodo izboljšali poslovno okolje. Pogrešajo predvsem predvidljivo in stabilno okolje, ki bo zagotovilo pravno varnost gospodarskim subjektom in bo brez nepotrebnih administrativnih ovir. Hkrati pa zahtevajo, da se obstoječe obremenitve gospodarstva ne smejo povečevati oziroma se ne smejo uvajati nove. Zavzemajo se za čimprejšnjo pripravo strategije davčnega razbremenjevanja.

V podjetjih ne podpirajo socializacije davkov, kot se je to zgodilo v primeru uvedbe dajatve na CO2, ker to ni korak v pravo smer. Vladi predlagajo v razmislek spremembe trošarinske politike, v nov socialni sporazum pa bi morala zapisati zavezo, da ne bo višala ali uvajala novih davkov, trošarin, taks, prispevkov oziroma drugih dajatev ter da ne bo posegala v definicijo minimalne plače.

So pa trgovci zagreti za Počivalškov predlog o tesnejšem strokovnem sodelovanju ministra in njegove ekipe z zbornicami. Minister naj bi se pogosteje srečal z njimi, izmenjal strokovna stališča in poglede, skupaj naj bi izoblikovali rešitve za odpravo nepotrebnih administrativnih ovir, ki dušijo slovensko gospodarstvo.