Trgovine z ljudmi v Sloveniji verjetno več, kot kažejo uradne številke

Svet Evrope priporoča, da se bolj posvetimo problematiki trgovine z ljudmi.

Objavljeno
17. januar 2014 14.37
Posodobljeno
17. januar 2014 14.37
INDIA-TRAFFICKING/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Bruselj - Uradne številke o trgovini z ljudmi v Sloveniji verjetno ne izražajo prave razsežnosti problema, so danes sporočili iz Sveta Evrope ob objavi prvega poročila o Sloveniji. Slovenija ima, navajajo, pomanjkljiv sistem identifikacije žrtev, nezadostno osveščenost in premajhno osredotočenost na druge vidike, kot je spolno izkoriščanje.

Slovenija bi morala boju proti trgovini z ljudmi posvetiti več pozornosti, so zapisali v skupini strokovnjakov Sveta Evrope za ukrepanje proti trgovini z ljudmi (Greta).  Predvsem bi morali več pozornosti nameniti trgovini z ljudmi z namenom izkoriščanja na trgu dela, trgovini z otroki in ljudmi iz ranljivih skupin, vključno z Romi, ter trgovini z ljudmi znotraj Slovenije, poudarjajo v poročilu.

Da je eden izmed najpomembnejših problemov pomanjkljiv sistem identifikacije žrtev, je danes v pogovoru z STA izpostavil tudi tiskovni predstavnik Sveta Evrope v Bruslju Andrew Cutting.

Problem je podcenjen

»Ta sistem v Sloveniji še ni formaliziran, kar je eden od razlogov, da so številke o uradno identificiranih žrtvah precej nizke. Menimo, da te številke morda ne izražajo prave razsežnosti problema,« je ocenil.

V letu 2010 je bilo po podatkih iz poročila v Sloveniji uradno identificiranih 33 žrtev trgovine z ljudmi, v letu 2011 jih je bilo 21, leta 2012 le štiri, v prvem polletju lanskega leta pa 32.

Če pogledamo poročilo o Srbiji, objavljeno v četrtek, vidimo, da je bilo v Srbiji v letu 2012 uradno identificiranih 79 žrtev trgovine z ljudmi, v Sloveniji pa le štiri, je ponazoril problem Cutting.

Pri tem je izpostavil, da je sicer zaradi različnih statistik in njihovih tolmačenj ter različnih položajev držav - nekatere so predvsem države izvora, druge prehoda, tretje predvsem ciljne države - države med seboj težko neposredno primerjati.

A čeprav Slovenije, ki je predvsem država prehoda in ciljna država, ni mogoče neposredno primerjati z drugimi, je očitno, da ima probleme, ki jih je treba nasloviti. »Menimo, da je razsežnost problema morda podcenjena,« je še enkrat poudaril.

Med 21 žrtvami, osem Slovenk

V letu 2011 je bilo med 21 identificiranimi žrtvami osem Slovenk, ki so bile žrtve trgovine z ljudmi z namenom spolnega izkoriščanja znotraj Slovenije, zato v Svetu Evrope slovenske oblasti pozivajo tudi, naj več pozornosti posvetijo temu problemu.

Ta problem smo zaznali v več državah, ne le v Sloveniji, je pojasnil Cutting. Boj proti trgovini z ljudmi je zelo osredotočen na spolno izkoriščanje in mednarodno dejavnost, a podatki, ki jih dobivamo od nevladnih organizacij in policije, kažejo, da je vse več tudi trgovanja z ljudmi znotraj posamezne države, tako da je to problem, ki mu je treba posvetiti precejšnjo pozornost, je opozoril.

V Svetu Evrope bodo izvajanje priporočil pozorno spremljali. Čez tri ali štiri leta je mogoče pričakovati drugo poročilo o razmerah v Sloveniji, v katerem bodo preučili, ali so slovenske oblasti priporočila upoštevale.

To je prvo poročilo o Sloveniji, saj konvencija Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi velja šele od avgusta 2009. Od 41 držav, ki so podpisale konvencijo, je Svet Evrope doslej pregledal razmere v približno 30 državah, je še pojasnil Cutting.

***

Kaj je trgovina z ljudmi?

V iskanju zaslužka pahnjene v prostitucijo

Trgovina z ljudmi: Zakonodaja naj se prilagodi razmeram