Trgovski delavci so preobremenjeni – bodo stavkali?

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je med svojimi člani maja izvedel anketo o zadovoljstvu delavcev v trgovinski dejavnosti. Rezultati so skrb vzbujajoči.
Fotografija: 97 odstotkov anketirancev podpira stavko, če se razmere v trgovinski dejavnosti ne bodo izboljšale. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
97 odstotkov anketirancev podpira stavko, če se razmere v trgovinski dejavnosti ne bodo izboljšale. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana – V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) so na podlagi ankete in drugih povratnih informacij o razmerah v podjetjih ugotovili, da se je zaradi minule finančne krize in sprememb zakona o trgovini, ki je dereguliral poklic prodajalcev in trgovinskih poslovodji, občutno spremenila struktura zaposlenih v zadnjih letih. Zmanjšalo se je število zaposlenih v dejavnosti trgovine, s čimer so zaposleni postali preobremenjeni. »Sedanja kolektivna pogodba, ki se bo iztekla konec letošnjega leta, tako ne zadostuje več zahtevam delavcem v trgovinski dejavnosti, prav zato je nekatere člene treba ponovno opredeliti in slediti potrebam delavcev,« so prepričani v sindikatu. 

V raziskavi so prisluhnili vsem svojim članom in zbrali več kot 4000 odgovorov na različna pereča vprašanja, med pomembnejšimi tudi zadovoljstvo s plačilom in pripravljenost na stavko.

Po podatkih ankete SDTS o zadovoljstvu s plačami v dejavnosti trgovine Slovenije je kar 68 odstotkov anketirancev zelo nezadovoljnih s plačilom, ki ga prejemajo za opravljeno delo. Štiriinšestdeset odstotkov jih pravi, da višina njihovega mesečnega neto prejemka (brez malice in prevoza) znaša od 600 do 750 evrov, 24 odstotkov jih poroča o znesku, ki je nižji od 600 evrov, le devet odstotkov vsak mesec prejme od 750 do 900 evrov plače in samo dva odstotka anketirancev dobi več kot 900 evrov mesečne plače.

Delavci so torej zelo nezadovoljni in kar 97 odstotkov jih resno razmišlja o stavki, s katero bi opozorili na nizke plače v dejavnosti trgovine in zahtevali višje. Kar 78 odstotkov bi se jih stavke udeležilo, če bi jim delodajalci to omogočili.
 

Spremembe se dogajajo, a prepočasi


Terenske povratne informacije so sindikalistom še pokazale, da delavci cenijo njihov trud in dosežek, ki s 1. januarjem letos ureja delo ob nedeljah in praznikih, obenem pa opozarjajo na zlorabe dogovora med delodajalci. SDTS si prav zato prizadeva k pravilni opredelitvi izjem, ki bodo uredile vsa področja dela v tem sektorju in omogočile, da tudi trgovinski delavci uživajo v zasluženem počitku ob praznikih. SDTS je prav tako uredil povišano plačilo dela ob nedeljah in praznikih, ki je dolgo časa ostajalo neurejeno področje znotraj trgovinske dejavnosti.



»Spremembe se dogajajo, a prepočasi, ob tem pa nezadovoljstvo v vrstah delavcev hitro narašča,« so v SDTS še zapisali v sporočilu za javnost in izpostavljajo, da bodo neupoštevane zahteve za boljše delovno okolje vsekakor vodile v stavko, če nova kolektivna pogodba ne bo prinesla občutnih sprememb.

Komentarji: