Tri Natove ladje v Kopru

Na treh ladjah je približno 200 Natovih pomorščakov, ki so v pripravljenosti 365 dni na leto in 24 ur na dan.

Objavljeno
01. marec 2014 20.17
B. Š., Koper
B. Š., Koper

»Tokratni obisk poudarja povezanost članic združenja Nato in kot poveljnik Natove skupine se v tem pristanišču počutim kakor doma, v domačem pristanišču,« je izjavil Matthias Seipel, poveljnik skupine treh Natovih ladij, ki so v petek priplule v Koper in bodo odplule spet jutri.

Na treh ladjah je približno 200 Natovih pomorščakov, ladje pa ne predvidevajo odprtih vrat za javnost. Predstavniki ladij so obiskali občino Koper in v petek zvečer gostili šestdeset zanje pomembnejših gostov (predvsem predstavnike Slovenske vojske), sicer pa večji del svojega obiska v Kopru mornarji počivajo, čeprav je Matthias Seipel izjavil, da so v pripravljenosti 365 dni na leto in 24 ur na dan.

Skupino poleg oskrbovalne (največje v skupini) nemške ladje FGS Rhein sestavljata še dva minolovca – nemški Weilheim in italijanski ITS Chioggia. Ladje so ena od štirih stalnih Natovih pomorskih skupin in ena od dveh protiminskih skupin.

Ta plovila (skupaj s helikopterji) uporablja Nato za sodelovanje na različnih vajah, za posredovanje v operacijah in posebnih nalogah. Prispevajo tudi k navzočnosti zavezništva na morju, k izražanju solidarnosti, opravljanju rutinskih diplomatskih obiskov v različnih državah, k podpori transformacij ter zagotavljanju širokega obsega vojaških pomorskih zmogljivosti za redne naloge.

Poročnik bojne ladje Bogomir Tomažič je povedal, da je takšen obisk tudi priložnost za izmenjavo izkušenj, saj ima slovenska mornarica protiminske potapljače, ki so kompatibilni s posadkami na minolovcih. Na ladjah so še posebno izurjeni za odstranjevanje starih min z morskega dna (iz minulih vojn).

Kljub tej specialnosti pa ob tokratnem obisku v severnem Jadranu niso iskali min iz druge svetovne vojne. Pred Slovenijo je ista skupina ladij obiskala tudi Albanijo in Hrvaško.