Trilar je pokopal svoj lastni kodeks

Župan ignorira še zadnji poziv k odstopu. Svetniki: Kodeks je mrtva črka na papirju.

sre, 09.03.2016, 08:00
Grozi mu zapor in odvzem izpita

 

Policija je prejšnji teden župana, ki je imel na pregledu po nesreči več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi (2,31 promila), tudi kazensko ovadila zaradi kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, zaradi česar mu grozi tri leta zaporne kazi in prepoved vožnje motornega vozila.

Kranj – Častno razsodišče Mestne občine Kranj je ugotovilo, da je župan ob prometni nesreči ravnal neetično, okrnil ugled občine in kršil tri člene kodeksa ravnanja funkcionarjev. Pozvalo ga je, naj razmisli o odstopu, a župan ne bo upošteval priporočila, s tem pa je zabil zadnji žebelj v krsto »svojega« etičnega kodeksa.

Razsodišče je v zvezi z dogodkom, ko se je župan Boštjan Trilar s službenim golfom vinjen zaletel v kombinirano vozilo, nato pa se je neprimerno vedel do reševalcev in policistov, prejelo županovo samoprijavo. »Ugotovitve častnega razsodišča sprejemam, vendar napačno dejanje ni bilo storjeno pri odločanju v funkciji župana. Po temeljitem razmisleku sem se odločil, da bom za razvoj Kranja še bolj zavzeto in odgovorno delal tako pri vodenju občine kot izvedbi dobrih projektov in vseh drugih nalog,« se je župan Trilar včeraj odzval prek službe za stike z javnostjo. Župan je odstop zavrnil že po priporočilu mestnega sveta.

Spet o odpoklicu

Z vprašanjem, ali sta potem kodeks, ki so ga v Kranju sprejeli prav na pobudo Trilarjeve stranke, in častno razsodišče sploh še potrebna, smo se obrnili na tri mestne svetnike. Drago Štefe (Desus) je dejal, da je po vsem tem oboje nesmiselno in da kodeks ne velja več. Andrej Šušteršič (SMC), ki je tudi sam sodeloval pri pripravi kodeksa, je opozoril, da so z njim v Kranju letvico dvignili res visoko. »Kodeks bi kršil že, če bi se že samo napil in ne bi povzročil nesreče. Težko rečem, da kodeks ni potreben, toda če ga ne spoštuje župan, zakaj bi ga drugi. Zato se bom zavzel za spremembo zakona o odpoklicu župana, kar bom predlagal tudi lokalnemu odboru SMC. Težko bo določiti merila, saj bi se lahko začelo zlorabljati institut oziroma obračunavanje,« je dejal Šušteršič.

Janez Černe (SD) je opozoril, da je bil kodeks ravnanja Trilarjeva politična poteza, s katero je obljubljal, da je drugačen in da se bo v Kranju delalo drugače. »Z današnjo izjavo je grobo poteptal vse to in dokazal, da je kodeks sprejemal s figo v žepu. Gre za vprašanje politične kulture, ki je v tem primeru padla na novo dno. Lahko sprejmemo sto kodeksov, toda če ne bo zavedanja, kakšna je odgovornost političnih funkcionarjev, bodo razmere takšne, kakršne so. Vsak dan vztrajanja Boštjana Trilarja na funkciji močno znižuje že tako nizko vrednotenje politične kulture v Sloveniji. To povzroča negativne stereotipe o vseh, ki vstopajo v politiko z namenom doseči resnične družbene spremembe in odvrača poštene ljudi od vključevanja v formalne politične procese. Ker smo vsi – občina, svetniki, predvsem pa prebivalci – talci njegovega trmastega vztrajanja, se bom zavzemal za čimprejšnjo spremembo zakonodaje, da se takšni primeri v prihodnosti ne bodo več ponavljali.«

Prijavi sovražni govor