Triletna mladička poginila v ribiški mreži

Velika pliskavka: pred letom dni se je že zapletla v mreže in preživela, drugo srečanje je bilo usodno.

Objavljeno
08. april 2015 22.40
Delfinka mladička poginila v mreži
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – »Kaj takega se mi v več kot dvajsetletni ribiški karieri še ni zgodilo,« je dejal piranski ribič Stelio Bonifacio, ko je včeraj dopoldne na ribiški pomol pripeljal mrtvega delfina, ki je verjetno zgodaj zjutraj ali večer prej zaradi zadušitve poginil v njegovi stoječi mreži »pašaleri« za izlov listov. »Upam, da mi bo država vsaj v tem primeru priznala nastalo škodo, ki je je za približno 80 evrov,« je še dejal.

O nesrečnem dogodku je obvestil člane Morigenosa, slovenskega društva za morske sesalce. Predsednik Tilen Genov in njegova sodelavka Ana Hace sta takoj ugotovila, da gre za njihovo staro znanko: »To je tri leta stara mladička, ki še nima imena, ker jim ga damo šele, ko odrastejo. V teh letih se mladiči še zadržujejo ob materi. Poznali smo jo z naših opazovanj, imela je svojo identifikacijsko številko. Skotila se je v našem morju. Prav tako poznamo njeno mater,« je povedal Tilen Genov in dodal, da je bila nerodna že v preteklosti, saj se je pred približno letom dni že najmanj enkrat ujela v mrežo, o čemer priča velika stara brazgotina na njenem obrazu. Bila pa je prepoznavna tudi po hrbtni plavuti, v katero je imela zažrt in zapleten kos vrvi, ki je bil del odtrgane mreže.

Ni ji bilo pomoči

Delfinka je bila dolga približno dva metra in težka kakih 150 kilogramov. Po ocenah Tilna Genova in Ane Hace bi lahko zrasla še vsaj pol metra, morda tudi meter v dolžino in pridobila še vsaj sto kilogramov teže. Ana Hace je dejala, da delfini v našem morju plavajo pod vodo od tri do pet minut, jadranski zdržijo največ osem minut, kar je več, je zanje lahko usodno. Mlada delfinka se je tako zapletla, da ji ni bilo pomoči.

»To se v našem morju niti ne dogaja tako pogosto. V zadnjih 15 letih smo zabeležili štiri podobne primere, od tega so bili trije mladiči. Sicer pa se delfini vedejo zelo različno: nekateri redno spremljajo posamezne koče in lovijo tisto, kar pade iz njih ali je ob kočah, drugi lovijo iz stoječih mrež, tretji pa sploh ne zahajajo v mreže,« je dejal Genov.

»Kako se je prehranjevala ta nesrečna mladička, bomo videli po opravljeni obdukciji na veterinarskem inštitutu v Ljubljani. V vsakem primeru bi radi ugotovili njeno zdravstveno stanje. Pa tudi v drugih pogledih bodo rezultati obdukcije koristni za naše nadaljnje raziskave o morskih sesalcih,« je dejal naš poznavalec velikih pliskavk.

V slovenskem morju okoli sto delfinov

Društvo Morigenos je v našem morju identificiralo 150 različnih delfinov, od 70 do 100 se jih tu redno zadržuje. Ribiči pa v zadnjih mesecih opozarjajo, da jih videvajo po več deset hkrati in da jim povzročajo neprimerno več škode kot v preteklosti.

»To je v času pomanjkanja rib še posebno boleče. Poleg tega je na mrežah nastala velika škoda. Država bi nam lahko povrnila stroške vsaj v primeru, ko je očitno, da so za škodo krivi zaščiteni delfini,« je dejal Stelio Bonifacio.