Merklova obsodila nacionalni egoizem

Nemška kanclerka je v svojem govoru v parlamentu poudarila pomen reševanja problematike v mednarodnem kontekstu. 
Fotografija: O globalnem sporazumu so danes ponovno govorili tudi v nemškem parlamentu. FOTO: Michael Sohn/AP
Odpri galerijo
O globalnem sporazumu so danes ponovno govorili tudi v nemškem parlamentu. FOTO: Michael Sohn/AP

O globalnem sporazumu so danes ponovno govorili v nemškem parlamentu, kjer je nemška kanclerka Angela Merkel branila dogovor, ki je v Nemčiji naletel na številne kritike. »Ta dogovor za migracije, tako kot dogovor za begunce, je pravi poskus odgovora za mednarodno in skupno reševanje globalnih problemov,« je poudarila kanclerka. 

»Ko smo leta 2015 opazili, da se ne moremo ločiti in izolirati od težav in trpljenja, ki je prizadelo Evropo, smo začutili, kako pomembno je skupinsko reševanje problematike migracij in bega,« je pojasnila na parlamentarni seji. Izkoristila je priložnost ter navzočim pojasnila, kakšno vlogo ima Nemčija pri reševanju problematike migracij. Vse navzoče je pozvala k mednarodnemu sodelovanju ter ostro obsodila nacionalni egoizem. 



V svojem prvem govoru v parlamentu, po tem, ko je decembra napovedala svoj počasni umik z vrha nemške stranke krščanskih demokratov (CDU), je poudarila pomen mednarodnega sodelovanja, poroča Spiegel. »Posameznik lahko pripada tistim, ki verjamejo, da lahko vse rešijo sami ter mislijo zgolj nase. To je nacionalizem v svoji najčistejši obliki,« je dejala kanclerka ter dodala, da pri tem ne gre za patriotizem, saj se ta pojavi le takrat, ko v imenu nemškega interesa vključimo tudi druge in ustvarimo zmagovalno situacijo. 

FOTO: Michael Sohn/AP
FOTO: Michael Sohn/AP


Merklova je med drugim še poudarila pomen reševanja problematike migracij in bega v »skupnem, mednarodnem kontekstu«. Nemška kanclerka tako meni, da je sporazum v državnem interesu, znova pa je poudarila, da pri tem ne gre za obvezujoči pakt. 


Tudi Avstralija nasprotuje globalnemu dogovoru ZN o migracijah


Danes se je državam, ki nasprotujejo dogovoru ZN o migracijah, pridružila tudi Avstralija. Kot je pojasnil avstralski premier Scott Morrison v prvem uradnem stališču, bi lahko dogovor po oceni Avstralije »ohrabril nezakonito priseljevanje«. Poleg tega po mnenju avstralske vlade ne razlikuje dovolj med ljudmi, ki v Avstralijo, državo, znano po svoji rigidni begunski politiki, prispejo na nezakonit način, in tistimi, ki pridejo po zakoniti poti.

Naj spomnimo, da so od globalnega sporazuma doslej odstopile že številne države. Decembrskega sporazuma na medvladni konferenci v Marakešu tako ne bodo podpisali predstavniki ZDA, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Poljske, Izraela in Češke

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Danes v državnem zboru sicer poteka izredna seja, na kateri razpravljajo o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah. Zunanji minister Miro Cerar je prejšnji teden sporočil, da bo Slovenija kljub nasprotovanju opozicije decembra v Marakešu podprla globalni dogovor. Danes se je pred DZ tako zbrala množica protestnikov, ki s transparenti odgovorne pozivajo k odstopu od sporazuma.
 

Preberite še:

Komentarji: