Tudi med rezervami ni denarja Posočje

Država bo prihodnje leto ustavila večino del popotresne obnove v zgornjem Posočju.

Objavljeno
06. december 2013 18.08
ima potres
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Župani štirih tamkajšnjih občin znova opozarjajo, da država tega ne sme dopustiti, in vztrajajo, da mora obnovo končati leta 2016, kakor je bilo predvideno, saj oškodovanci niso krivi za nastali položaj.

Iz Bovca, Kobarida, Tolmina in Idrije so v drugi polovici novembra očitno zaman prepričevali ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana, naj z rebalansom proračuna za leto 2014 ne odvzame štiri od predvidenih 5,5 milijona evrov za obnovo poškodovanih objektov. Takrat so sklenili, da bodo januarja preverili, ali so v potrjenih postavkah proračuna le našli rezerve, s katerimi bi nadaljevali obnovo.

Zamrznitev in konzervacija gradbišč

Namesto tega je občine direktor direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje Boštjan Petelinc obvestil, da je zaradi uravnoteženja proračuna prevzemanje novih obveznosti iz naslova popotresne obnove ustavljeno.

Državna tehnična pisarna (DTP) je sicer s pogodbami v izvajanju in podpisanimi pogodbami za prihodnje leto že presegla štiri milijone evrov. Petelinc je dodal, da bodo dela v iztekajočem se letu še plačali, nato bodo stekle »aktivnosti za zamrznitev in konzervacijo še odprtih gradbišč in postopkov, ki so v teku«.

Za Delo so z ministrstva dodali, da bodo v zimskem obdobju gradbena dela zaradi vremenskih pogojev mirovala ali se celo začasno ustavila, v nadaljevanju pa načrtujejo samo izvajanje nujnih del na aktivnih gradbiščih ter ponovno aktivno izvajanje obnove v drugi polovici prihodnjega leta (županom je generalni direktor nadaljevanje aktivnosti napovedal za zadnje četrtletje).

Župani zahtevajo enakopravno obravnavo

Župani so ogorčeni ter vztrajajo, da mora biti obravnava vseh oškodovancev v obnovi enakopravna, da se dela na objektih, ki so v izvajanju, in pripravljalna dela za nove objekte, nadaljujejo nemoteno ter da se popotresna obnova zaključi leta 2016.

Opozarjajo, da je sklep direktorata v nasprotju z dogovorom na sestanku. »Popotresna obnova posameznega objekta je morda za državo nepomemben projekt, za ljudi, ki so v zadnjih letih doživeli že dva potresa in več drugih naravnih nesreč, pa so to življenjski projekti. Težave s financiranjem, napoved o zastoju obnove ter konzervaciji gradbišč, med oškodovanci povzročajo upravičen strah. Ob takšnih dopisih pa ljudem tudi mi ne moremo vlivati optimizma,« so v skupnem pismu poudarili Siniša Germovšek, Darja Hauptman, Uroš Brežan in Bojan Sever. Dokumentacija je sicer pripravljena za naslednjih 49 objektov.

Na podlagi poznavanja obnove si zaustavitve del ne znajo predstavljati, so izpostavili, tako zaradi stroškov kot zaradi posledic in vplivov na oškodovance in državo. »Za zdaj dela potekajo nemoteno, toda prihajajo prazniki. Dela se bodo ustavila, kako pa bo v prihodnje, ne vemo, saj nam o morebitnih spremembah načrtov nihče ni še ničesar sporočil,« je dejal Nandi Kravanja s Kala Koritnice.