Prihod beguncev se je v Sloveniji nekoliko umiril, v Srbiji registrirali novih 8000

V soboto so v Srbiji registrirali več kot 8000 beguncev, kar je skoraj največ doslej. Dva vlaka v Dobovi.

Objavljeno
31. oktober 2015 20.20
Posodobljeno
01. november 2015 07.00
Begunci - Šentilj
Je. G., Ma. Ja., Delo.si, STA
Je. G., Ma. Ja., Delo.si, STA

Zdi se, da se val prebežnikov, ki poskušajo prek tako imenovane balkanske begunske poti − in s tem tudi Slovenije − doseči zahodnoevropske države, nekoliko umirja. Kljub temu prek slovenske južne meje še naprej prihajajo begunci in migranti, nove prihode pa je pričakovati tudi danes. Od začetka drugega begunskega vala pred dvema tednoma pa do danes do 18. ure je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo ve. kot 123.000 beguncev. Najbolj obremenjen še naprej ostaja nekdanji mejni prehod Šentilj med Slovenijo in Avstrijo, zato so tu vzpostavili začasni peron, na katerem bodo lahko vlaki s prebežniki ustavljali predvidoma že danes.

Dogajanje spremljamo v živo:

20.00: V Dobovo je prispelo že pet vlakov, še dva pričakujejo v večernih urah. Nekaj migrantov so Hrvati do Slovenije prepeljali tudi z avtobusi. V Šentilju je odprta začasna železniška postaja, tam je trenutno 2800 migrantov.

19.23: V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 6546 beguncev, iz države pa jih je v Avstrijo odšlo 6380. Ob 18. uri je bilo v sprejemnih in namestitvenih centrih skupno 3542 oseb, največ v nastanitvenem centru Šentilj, kažejo podatki s spletne strani policije. Skupno je v državo vstopilo 123.173 beguncev.

18.24: Srbski minister za delo in socialna vprašanja Aleksandar Vulin je danes dejal, da so v soboto v Srbiji registrirali več kot 8000 beguncev, kar je skoraj največ doslej, med njimi je bilo okoli 2500 mlajših od 18 let. Iz Grčije pa je v zadnjih 24 urah v Makedonijo vstopilo kakih 7500 migrantov.


17.17: Dan je danes v Dobovi potekal precej mirno, nekaj prostovoljcev je izpraznilo nekdanjo tovarno Beti, kjer zdaj centra za begunce ni več. Lokacija nekdanje tovarne Beti v Dobovi je trenutno prazna. Beguncev tam ni, so pa na lokaciji Livarna. »Skupine prihajajo in odhajajo in seveda dobijo, kar potrebujejo. Ravno tako skupine prihajajo na železniško postajo, kjer je sistem že utečen, begunce se oskrbuje z obroki in z vodo,« je za STA povedal Jernej iz organizacije Adra Slovenija, prostovoljci Posavja.

Njihova naloga je predvsem, da hrano pripravijo in dostavijo na lokacijo oziroma na železniško postajo, kjer jo razdelijo, prav tako pripravljajo hrano za nastanitveni center Livarna. »Kar imamo trenutno na lokaciji Beti Dobova, bomo razvozili na ostali dve lokaciji, in hrano pripravili za razdelitev,« je dodal Jernej.

Prostovoljci so bili sicer zadnjih 14 dni aktivni 24 ur na dan, razen petka in sobote.


15.23: Avstrijski varnostni organi so dopoldne sicer sprejeli tisoč migrantov. V nastanitvenem centru v Šentilju je trenutno še 2452 migrantov, popoldne pa iz Dobove pričakujejo prihod več avtobusov z nekaj manj kot 500 osebami. 

13.00: Danes ob 12.40 je izredni potniški vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Gre za drugi prevoz migrantov preko Jesenic danes in je enako kot vsi prejšnji potekal v organiziranem spremstvu policije ter z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem
sprejetju.

11.11: V sprejemnem centru v Špilju na avstrijskem Štajerskem je bilo dopoldne ob 9. uri 2300 beguncev, v avstrijski Radgoni pa 650, je sporočila tamkajšnja policija. Avstrijske oblasti pričakujejo, da bo na slovensko-avstrijsko mejo danes prišlo približno toliko beguncev kot v soboto. Se je pa zmanjšal pritok migrantov na avstrijsko-bavarsko mejo.

9:56: Na začasno železniško postajo tik ob nastanitvenem centru za begunce v Šentilju je danes iz Dobove prispel prvi vlak z 800 potniki. Ker so postajo, ki so jo uredili v treh dneh, postavili tik ob center, migrantom ne bo več treba pešačiti nekaj več kot kilometer, to pa je bolj sprejemljivo tudi za občane. Trenutno je sicer v šentiljskem centru 2610 ljudi, z jutranjim vlakom jih je prispelo še 824, ki jih bodo danes predali avstrijskim varnostnim organom. Še okoli 400 beguncev naj bi z avtobusi pripeljali v zbirni center Gruškovje, tudi te bodo po evidentiranju prepeljali v Šentilj. Dnevno so doslej po Viltužnikovih besedah povprečno sprejemali po tri ali štiri vlake, tudi komunikacija z avstrijskimi kolegi še vedno poteka zelo dobro.

9.40:  Do 260 dolgotrajno brezposelnih bo prihajajoči teden začelo delati v sprejemnih in namestitvenih centrih preko javnih del, so sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje. Pogovori s kandidati potekajo od srede, izbrani bodo najprej napoteni na zdravniški pregled, šele potem bodo z njimi podpisali pogodbe o zaposlitvi, predvidoma v torek.

9.30: Sprejemni centri so praktično prazni, v nastanitvenih je več kot 4000 ljudi. Največ jih je na Šentilju.

8.00: Na mejni prehod Dobova je v soboto okoli 22.30 pripeljal vlak s 1068 migranti, še en vlak z enakim številom ljudi pa je tja pripeljal nekaj pred drugo uro. Okoli 7. ure pričakujejo še tretjega, na katerem je nekaj več kot 1000 ljudi. Na začasno železniško postajo v Šentilju bo prvi vlak prispel okoli 9.15, poroča STA.

***

V Slovenijo je včeraj do 18. ure vstopilo 4258 prebežnikov, iz države pa jih je v Avstrijo odšlo 5441. Ob 18. uri je bilo v sprejemnem centru livarna v Dobovi 261 ljudi, v Brežicah pa trije. V nastanitvenem centru Šentilj je bilo 2635 ljudi, kažejo podatki s spletne strani policije.

Po podatkih policije je od začetka drugega begunskega vala do danes do 18. ure v Slovenijo vstopilo skupno 114.541 prebežnikov. Objavljamo grafični prikaz števila prihodov prebežnikov po dneh:

Sicer pa je včeraj v Špilju potekal protestni shod proti vsakodnevnem prehajanju prebežnikov prek slovensko-avstrijske meje, na katerem se je zbralo več sto ljudi. Kot smo poročali, so udeleženci protesta so svoje nezadovoljstvo z glasnimi vzkliki izrazili tudi proti po njihovem mnenju lažnivim medijem, ki ne prikažejo realne slike, pa tudi proti Evropski uniji, ki da je neodločna. Zahtevali so tudi odstop avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna. Poleg tega je včeraj v Špilju proti rasizmu protestirala tudi manjša skupina zagovornikov pomoči prebežnikom, ki jim je zaželela dobrodošlico v Avstriji.