Tudi pri nas kulturno bogata Noč čarovnic

Na noč čarovnic bodo v ljubljanskem Kinodvoru na svoj račun prišli tudi ljubitelji grozljivk.

Objavljeno
31. oktober 2015 17.27
Ples Noč čarovnic Rakičan
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana - Noč čarovnic, do katere so bili nekateri v času njenega prevzemanja v Sloveniji v 90. letih minulega stoletja zadržani, smo že posvojili. Postala je dobra priložnost za zabavo in hkrati zaslužek na različnih področjih - od gostinstva do turizma. Noč z 31. oktobra na 1. november je postala čas za čarovniške jedi, strašne maske in grozljive filme.

»Noč čarovnic se v zgodovinskem pogledu nanaša na različne oblike praznovanj, s katerimi so v preteklosti stopali v stik z mrtvimi predniki,« je za STA pojasnil sodelavec Narodopisnega inštituta Urban Jarnik v Celovcu Tomaž Simetinger.

Priljubljeni prostori za zabave na noč čarovnic so gradovi. Na gradu Žužemberk bodo prireditev danes začeli s programom za otroke, ki bodo na delavnicah izdelovali netopirje, pajke in duhce. Udeleženci prireditve bodo proti večeru izbirali naj masko in naj bučo, sledil pa bo ognjeni nastop in zatem zabava.

Na blejskem gradu, kjer si je bilo mogoče že v četrtek ogledati plesne animacije in čaranje v strašljivih grajskih sobanah, bodo dogodek ponovili danes.

V dvorcu Trebnik v Slovenskih Konjicah se je v petek začel dvodnevni čarovniški festival, na katerem se je mogoče udeležiti čarovniške šole in izdelati čarovniška oblačila. Vabijo pa tudi v hišo strahov.

Na noč čarovnic bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji grozljivk. V ljubljanskem Kinodvoru bo v noči z danes na nedeljo namreč potekal tradicionalni maraton grozljivk.

S filmom Muzej voščenih lutk Andreja De Totha v 3D različici se bo nocoj ob 19. uri v Kinodvoru začela osma Noč grozljivk. Noč čarovnic bodo v mestnem kinu poleg grozljivih projekcij popestrili s spremljevalnim programom, ki bo vključeval presenečenje po prvi projekciji, v maskirnici pa se bodo obiskovalci lahko spremenili v bitja noči.

V »horror maskirnici« si bodo tudi obiskovalci, ki morebiti še ne bodo v maskah, lahko brezplačno nadeli grozljivo podobo. Za uvod v letošnjo noč čarovnic so v Kinodvoru izbrali film Muzej voščenih lutk, ki velja za največjo 3D uspešnico 50. let in enega najsijajnejših dosežkov stereoskopske tehnike vseh časov.

Rovi pod Kranjem pa bodo na noč čarovnic pod okriljem Grossmannovega festivala prostor za grozljiv performans, delavnico mask in projekcijo kratkih filmov.

Noč čarovnic po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije. Kelti so 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Kasneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaksonski halloween, kar je skrajšana oblika za "all hallows' eve" oz. za predvečer dneva vseh svetnikov.