Tudi v Pomurju ustanavljajo materinski dom

Dve slovenski regiji sta še brez svojega materinskega doma, država pa namerava podpreti in sofinancirati le še enega - Škofijska Karitas Murska Sobota si prizadeva, da bi dom ustanovili v Pomurju

Objavljeno
15. januar 2016 18.19

Murska Sobota - Generalni tajnik škofijske Karitas Murska Sobota Jožef Kociper in njen predsednik, župnik Jože Hozjan sta na včerajšnji seji sveta pomurske razvojne regije dobila večinsko moralno podporo pomurskih županov in direktorjev Centrov za socialno delo pri prizadevanjih Karitasa za ustanovitev materinskega doma v Pomurju. Poleg moralne Karitas kmalu pričakuje tudi materialno podporo.


Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je namreč pred kratkim objavilo razpis za ustanovitev zadnjega materinskega doma, ki ga država še namerava sofinancirati, murskosoboški Karitas pa se z idejo o njegovi ustanovitvi ukvarja že dalj časa. Po Kociprovih besedah imajo za to tudi pogoje - hišo v Svetem Juriju ob Ščavnici, prostore v Turnišču, osebje in voljo, da bi zadostili razpisnim pogojem, pa potrebujejo najmanj petinsko sofinanciranje lokalnih skupnosti. Sami so zato, da bi bila njihova vloga konkurenčnejša, predlagali celo 30-odstotno sofinanciranje, kar bi v prvem letu delovanja materinskega doma pomenilo, da bi vse pomurske občine morale prispevati skupaj slabih 44.000 evrov. Materinski dom, če ga bodo uspeli ustanoviti, bo imel prostora za dvajset oseb, v njem pa bodo štirje zaposleni, katerih plače bo sofinaciralo ministrstvo.